Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ford plătește pentru iertarea lui Nixon
Articole online

Ford plătește pentru iertarea lui Nixon

Ulterior, Ford și-a apărat această acțiune în fața Comitetului Judiciar al Camerei, explicând că dorește să pună capăt divizării națiunii creată de scandalul Watergate.

Scandalul Watergate a izbucnit după ce s-a aflat că Nixon și asistenții săi s-au angajat în activități ilegale în timpul campaniei sale de realegere – și apoi au încercat să ascundă dovezi ale faptelor lor ilegale.

Având în vedere procedurile de punere sub acuzare împotriva sa în Congres, Nixon s-a înclinat în fața presiunii publice și a devenit primul președinte american care a demisionat.

La 9 august, la prânz, Nixon și-a încheiat oficial mandatul, plecând împreună cu familia într-un elicopter de pe peluza Casei Albe.

Câteva minute mai târziu, vicepreședintele Gerald R. Ford a depus jurământul ca cel de-al 38-lea președinte al Statelor Unite în Camera de Est a Casei Albe.

După ce a depus jurământul, președintele Ford a vorbit națiunii la televiziune, declarând: „Concetățenii mei americani, lungul nostru coșmar național s-a încheiat”.

Primul președinte numit

Ford, primul președinte care a venit în funcție prin numire mai degrabă decât prin alegeri, îl înlocuise pe Spiro Agnew ca vicepreședinte cu doar opt luni înainte.

 Într-un scandal politic independent de afacerea Watergate, Agnew a fost forțat să demisioneze după ce a fost acuzat de evaziune a impozitului pe venit și corupție politică.

Exact la o lună după ce Nixon și-a anunțat demisia, Ford i-a acordat fostului președinte o iertare „completă, gratuită și absolută” pentru orice infracțiuni pe care le-a comis în timp ce era în funcție.

Zeci de ani mai târziu, Fundația Biblioteca John F. Kennedy i-a acordatPremiul Profil în Curaj din 2001 lui Gerald Ford pentru iertarea lui Nixon din 1974.

Iertându-l pe Nixon, a motivat fundația, Ford a pus dragostea de țară înaintea propriului său viitor politic și a adus închiderea necesară a controversatei afaceri Watergate, scrie history.com.

Ford a părăsit politica după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 1976 în fața democratului Jimmy Carter, unul dintre motive fiind că americanii nu l-au iertat pentru că l-a scăpat pe Nixon de Justiție.

Ford a murit la 26 decembrie 2006, la vârsta de 93 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola