Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Alegeri cu scandal în SUA. Bush jr. câștigă președinția americană la Curtea Supremă
Articole online

Alegeri cu scandal în SUA. Bush jr. câștigă președinția americană la Curtea Supremă

Rezultatele din Florida au fost neclare până la sfârșitul nopții electorale și au dus la o recompensare și la o cauză la Curțtea Supreme, Bush împotriva Gore, care a pus capăt disputei în favoarea lui primului o lună mai târziu.

Alegerile au arătat mai multe defecte și elemente controversate ale procesului electoral american și a fost a patra din cele cinci alegeri prezidențiale din SUA în care câștigătorul a pierdut votul popular.

Gore era vicepreședinte al lui Bill Clinton, în timp ce Bush era guvernatorul Texasului și fiul fostului președinte George H.W. Bush.

La votul popular național, Gore a primit 48,4%, în timp ce Bush a primit 47,9, pierzând cu peste 540.000 de voturi.

Președinții SUA sunt, totuși, aleși de Colegiul Electoral, un sistem în care „voturile electorale” sunt atribuite statelor în funcție de populația lor și apoi sunt acordate câștigătorului votului popular din acel stat – în prezent, este nevoie de 270 de voturi electorale pentru ca un candidat să fie declarat câștigător.

La încheierea procesului de votare, Gore avea 250 de electori, iar Bush, 246, cu Oregon, Wisconsin și Florida nedecise.

Oregon și Wisconsin au mers la Gore în zilele următoare, dar cele 25 de voturi electorale din Florida erau cheia victoriei pentru ambii candidați. Rezultatul inițial l-a pus pe Bush în față, dar a fost suficient de aproape pentru a declanșa o renumărare.

Saga care a urmat a implicat mai multe bătălii juridice și numeroase dezbateri despre metodele utilizate pentru înregistrarea voturilor.

Pe 12 decembrie, Curtea Supremă a ordonat încetarea renumărării din Florida, iar Gore a recunoscut Victoria lui Bush.

Mulți au sugerat că caracterul partizan deciziei Curții – fiecare judecător care a votat pentru Bush a fost numit de un președinte republican – a afectat încrederea publicului în sistemul judiciar.

Alegerile din 2000 au fost primele de la alegerile din 1960 dintre John F. Kennedy și Richard Nixon care nu au dat un rezultat clar în noaptea alegerilor sau în dimineața următoare.

A fost prima dată din 1888 când candidatul câștigător a pierdut votul popular. Asta avea să se repete 16 ani mai târziu, când Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton.

Ambele alegeri au condus la cereri de abolire a Colegiului Electoral în favoarea unui sistem mai simplu „o persoană, un singur vot”, dar nu a existat niciun impuls serios pentru adoptarea unei astfel de reforme.

Registration

Aici iti poti reseta parola