Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Generalul Aldea negociază în toamna lui 1945, în schimbul a 500.000 lei, găsirea unui adăpost secret pentru Regele Mihai
Articole online

Generalul Aldea negociază în toamna lui 1945, în schimbul a 500.000 lei, găsirea unui adăpost secret pentru Regele Mihai

A fost arestat în mai 1946 şi condamnat la muncă silnică pe viaţă pentru activitate subversivă, în procesul „Sumanele Negre”.

Cauza decesului care apare în fişa de deţinut este miocardită cronică.

Aurel Aldea, născut pe 18 martie 1887 la Slatina, a luptat în cel de-al Doilea Război Balcanic și în cele două războaie mondiale.

Negociator cu sovieticii

După ultimatumul sovietic din anul 1940, urmat de ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Nord, Aurel Aldea a fost numit șeful delegației române pentru reglementarea problemelor apărute în urma agresiunii.

În urma tratativelor, a obținut prelungirea termenului de evacuare cu 24 de ore, reușind astfel să repatrieze 13.750 de persoane (între care toți ofițerii), păstrarea în patrimoniul statului român a unui material rulant în valoare de circa 1,25 miliarde lei și aducerea în țară a materialului și depozitelor armatei române, în valoare de 1,5 miliarde lei.

În luna aprilie 1941 a fost numit la conducerea comisiei care cerceta activitatea foștilor miniștri legionari.

A elaborat un material pe care l-a înaintat Ministerului Apărării Naționale pentru trimiterea în instanță a vinovaților.

De asemenea, a întocmit un raport confidențial pentru ministrul apărării de atunci Iosif Iacobici pentru a-i fi predat mareșalului Ion Antonescu.

În raport, Aldea îl vedea responsabil pe mareșal pentru rebeliunea legionară.

Mai târziu, generalul sintetiza conținutul raportului astfel:

„I-am arătat generalului Antonescu că, în primul rând, el este vinovat de rebeliunea legionară din cauza slăbiciunii cu care i-a condus. N-a controlat completarea cadrelor. N-a urmărit înarmarea lor. N-a pedepsit crimele lor. N-a putut înlocui pe prefectul capitalei și directorul general al Siguranței.

N-a controlat activitatea miniștrilor legionari. A avut slăbiciunea să se tocmească cu Sima și să-i admită guvern legionar 100%, mai puțin președinția”.

A fost trecut din oficiu în retragere de generalul Ion Antonescu prin Decretul-lege nr. 2.184 din 30 iulie 1941.

Efectele decretului-lege au fost anulate la 1 septembrie 1944, iar generalul Aldea a fost reintegrat în drepturi pe data de 6 septembrie 1944.

Planul pentru răsturnare a Mareșalului

Pensionarea sa a sporit adversitatea generalului Aldea față de mareșalul Ion Antonescu. Începând cu anul 1942 a discutat cu generalii Mihail Racoviță și Constantin Niculescu situația de pe frontul de est și situația politică internă, concepând un plan pentru răsturnarea regimului Antonescu și trecerea României de partea Aliaților.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola