Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Gazul din Israel, salvarea Uniunii Europene în fața dependenței de gazul rusesc?
Articole online

Gazul din Israel, salvarea Uniunii Europene în fața dependenței de gazul rusesc?

acord

Gazul din Israel, salvarea Uniunii Europene în fața dependenței de gazul rusesc?

Astăzi, blocul european a semnat un acord cu Israel în privința importului de gaze naturale, prin Egipt. Se pare că această decizie ar fi o alternativă de încredere și pe termen lung la importurile din Rusia.

Acordul a fost semnat în timp ce Egiptul găzduia Forumul est-mediteranean al gazelor, o grupare înființată în 2020 care are ca scop stimularea comerțului cu gaze naturale între statele din regiune, inclusiv Israel, Grecia, Cipru și Iordania, și în timpul unei vizite la Cairo a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

„Aprovizionarea cu energie, care în mod tradiţional era în principal în nord, acum s-a deplasat spre sud şi est”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, potrivit Reuters

Acordul-cadru semnat cu Uniunea Europeană (UE) va fi primul care va permite exporturi „semnificative” de gaze israeliene în Europa, a declarat ministerul israelian al energiei.

Memorandumul va permite ca Israel, care a devenit în ultimii ani un exportator de gaze din rezervele pe care le deţine în apele sale teritoriale din Mediterană, dar care nu dispune de gazoducte spre UE, să-şi canalizeze resursele spre conducta pe care o are spre Egipt, unde gazele vor fi lichefiate şi vor pleca spre Europa.

„Suntem în procesul de a diversifica total sursele de aprovizionare cu combustibili fosili, de la Rusia spre alţi furnizori de încredere şi dumneavoastră sunteţi unul”, a adăugat șefa CE, făcând referire la problema dependenţei de gazul rusesc.

Un miliard de metri cubi de gaze ar urma să fie oferite continentului european

Acordul a fost semnat de ministrul egiptean al Petrolului şi Resurselor Minerale, Tarek al Mulla, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, şi ministrul israelian de resort, Karine Elharrar, care a spus că „este prima dată când există o cerere de exporturi masive de gaze naturale din Israel către Europa”.

Egiptul este, de asemenea, un producător de gaze, dar exporturile sale au fost limitate de creșterea cererii interne.

„Astăzi, Egiptul și Israelul își iau angajamentul de a împărtăși gazele noastre naturale cu Europa și de a ajuta la rezolvarea crizei energetice”, a declarat ministrul israelian al Energiei, Karine Elharrar, după semnarea memorandumului de înțelegere la Cairo.

Conform unui comunicat al Ministerului israelian al Energiei, Memorandumul, care are o valabilitate de trei ani şi va fi reînnoit automat pentru alţi doi ani, nu împiedică exporturile de gaze ale celor două ţări din Orientul Mijlociu către alte destinaţii.

Von der Leyen a spus că „acesta este începutul unei lungi şi de succes istorii în regiune” şi a subliniat că „această cooperare energetică regională între ţările din Mediterana Orientală şi Uniunea Europeană va aduce noi investiţii, infrastructură comună şi pieţe mai deschise”.

Anul trecut, UE a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din consumul total al blocului.

Registration

Aici iti poti reseta parola