Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ungaria dă peste cap planul UE de a interzice petrolul și gazele rusești!
Articole online

Ungaria dă peste cap planul UE de a interzice petrolul și gazele rusești!

„Unitatea” UE, sunminată de țări care își apără interesele

Slovacia și Ungaria s-au numărat printre țările UE care s-au opus ferm interdicției petrolului rusesc din cauza dependenței lor de importurile rusești. Luni, un înalt oficial al guvernului ungar a declarat că Ungaria ar putea opune dreptul său de veto unui embargo al UE asupra importurilor de petrol din Rusia, a relatat Bloomberg.

 

Ministrul maghiar Gergely Gulyas a declarat duminică pentru HirTV că o interdicție la nivelul UE ar necesita unanimitate și, ca atare, „nu are sens ca comisia să propună sancțiuni care afectează gazele naturale și țițeiul și care ar restricționa achizițiile Ungariei”.

„Am spus clar că nu vom sprijini niciodată o asemenea măsură”, a adăugat Gulyas.

Tratament preferențial pentru Ungaria și Slovacia

O scutire sau o amânare prelungită pentru Ungaria – sau Slovacia – ar putea ajuta la depășirea blocajului.
Comisia Europeană discută în prezent cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar aceste sancțiuni vor include probabil un embargo asupra importurilor de petrol și gaze rusești care ar urma să intre în funcțiune până la sfârșitul acestui an. Slovacia și Ungaria ar putea primi scutiri sau mai mult timp pentru a găsi surse de aprovizionare alternative, au declarat luni oficiali UE pentru Reuters, în timp ce UE caută să găsească un consens în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei.

De la începutul războiului rusesc în Ucraina, UE a fost divizată cu privire la interzicerea importurilor de energie rusă. Cea mai mare economie europeană – Germania – s-a opus unui embargo imediat pe petrol, argumentând că o interdicție a petrolului ar arunca Germania și Europa într-o recesiune profundă. În timp ce Germania, Ungaria și Austria, precum și alți membri ai UE, s-au opus unei interdicții directe imediate asupra petrolului rusesc, Germania a semnalat luna trecută că ar putea pune capăt dependenței de petrolul rusesc și ar putea opri complet importul petrolului Moscovei până la sfârșitul acestui an. Se pare că Germania și-a reconsiderat poziția spunând că ar fi de acord dacă i se acordă timp pentru a găsi surse alternative de energie.

Săptămâna trecută, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că un embargo complet este acum „gestionabil” pentru Germania și că țara speră să găsească un înlocuitor pentru petrolul rusesc în câteva zile. Potrivit lui Habeck, Germania este acum „foarte, foarte aproape” de a transforma în realitate un embargo petrolier rusesc complet.

Schimbarea poziției Germaniei cu privire la embargoul rusesc asupra petrolului ar putea încuraja alți membri ai UE încă ezitanți, spun analiștii citați de zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola