Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Gazetarii spuneau minciuni și acum un secol!
Articole online

Gazetarii spuneau minciuni și acum un secol!

În acest articol se divulgă unele trucuri şi mistificări de ale ziariştilor.
|„GAZETARII spun minciuni!”, cu aceste cuvinte începea articolul publicat de Alex F. Mihail în Realitatea Ilustrată din 20 iulie 1933, sub titlul „Secretele reporterilor”, pe care îl redăm în original:

Am mai arătat cum acum vreo doi ani, unul a avut norocul să găsească un ceas de aur. Alte bijuterii nu s’au mai găsit, după cum e lesne de înţeles, căci bucureştenii nu au obiceiul să-şi arunce lucrurile de preț în canal.

Revistă „Zeit im Bild” a găsit, probabil, prea puţin senzaţionale relatările noastre, dar apreciind că subiectul ar fi interesant — dacă nu ne’nşelăm n’a mai pătruns, pâna acum nici un ziarist prin labirintul canalelor — revista ilustrată vieneză publică o serie de fotografii, cu un comentar senzaţional, arătând cum şomeurii pescuesc cu un fel de sită bijuteriile din canale şi cum e destul să ai o simplă lopată, ca o data cu mâlul să scoţi brăţări, inele, cercei, ciasornice, şi alte obiecte pretioase, ce zac pe fundul canalelor vieneze!

„Zeit und Bild” mai publică o fotografie a şomeurului, care se prezintă a doua zi dimineaţa în faţa ghişeului unul bijutier. Acesta cântăreşte diferitele bijuterii, aduse de canalagiu, care la rându-i primeşte bancnotele oferite de negustor. Ar urma, că poţi deveni bogat, dacă te faci canalagiu.

E inutil să mai adăugăm că toate aceste fotografii sunt trucate. Cu sita, prin canale, se pot prinde doar diferitele necurăţenii mai uşoare ce plutesc prin zoile de pe acolo… dar bijuterii, nu.

Revista vieneză s’a grăbit să publice şi o fotografie a someurului, — intrând în canal… cu o lampă de carbid! Dacă ar fi aşteptat puţin, ar fi putut citi articolul din „Realitatea Ilustrată”, în care se vorbeşte despre gazele inflamabile din canale, care uneori fac explozie.

În cazul acesta n’ar mai fi băgat pe şomeur cu periculoasa lampă prin canale sau — chiar dacă l-ar fi băgat — ar fi descris poate o catastrofală explozie, cu dărâmarea canalului, prăbuşirea vreunei case de deasupra şi cu vreo douăzeci de morţi înecaţi sau înăbuşiţi în canal etc. Noi am descris o explozie simplă, fără dărâmături, fiind ucişi la Bucureşti, numai doi inşi, ceeace — poate — e prea puţin senzaţional după părerea celor de la Z. u. B.

O vânătoare de urși în Munții

Colegul nostru reporter fotograf, d. Berman, de o perfectă conştiinciozitate profesională, care se caţără prin toate părţile ne povesteşte cum a văzut pe un reporter fotograf din Germania documentându-se pentru un ararticol: „O vânătoare de urşi în Munţii Carpați”.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola