Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Frumusețea Turcă, spioana Germaniei care n-a fost dovedită niciodată, moare în pușcărie la doar 23 de ani
Articole online

Frumusețea Turcă, spioana Germaniei care n-a fost dovedită niciodată, moare în pușcărie la doar 23 de ani

Una dintre cele mai de succes spioane ale Germaniei din Primul Război Mondial a fost Despina Davidovich Storch.

Un factor care a stârnit suspiciunile Departamentului Justiției a fost Despina ducea o viață de doamnă foarte bogată, plătind 1.000 de dolari pe lună pentru șederea într-un hotel din New York.

Doamna Nix a primit, la rândul ei, un împrumut inexplicabil de 3.000 de dolari de la contele Bernstorff.

Ulterior, autoritățile au confiscat o cutie de valori pe care Madame Storch o avea într-o bancă din New York. În ea era o corespondență importantă, cu oameni notabili din întreaga lume, dintre care unele documente fuseseră codificate.

La început, spionii nu erau conștienți de controlul sub care se aflau, iar „Frumusețea Turcă”, cum mai era cunoscută Despina, ducea o „existență de fluture”.

Frecventa lumea bună, adăugând noi și importanți admiratori pe lunga listă a pretendenților săi.

Când s-a prins că e urmărită, a încercat să-și trimită mesajele prin Panama, dar acestea au fost interceptate. Dându-și seama de pericolul în care se aflau, baronul și Storch au obținut pașapoarte franceze și au făcut planuri de a fugi în Cuba.

După ce planurile lor au devenit cunoscute Departamentului de Justiție, toți cei patru au fost arestați pe 18 martie 1918 și trimiși la închisoarea Ellis Island.

Autoritățile au încercat să găsească o urmă suspectă lăsată de banii celor patru, dar nu au fost în măsură să demonstreze că erau spioni. În cele din urmă, baronul și ceilalți doi au fost deportați din SUA ca „indezirabili”.

Moartea Frumuseții Turce

Pe Ellis Island toți s-au îmbolnăvit; în timp ce trei dintre ei și-au revenit, Despina Storch a murit pe 30 martie, la 23 de ani, oficial din cauza unei pneumonii. Însă, unele publicații au scris ulterior că ar fi înghițit o capsulă cu otravă.

Înmormântarea a avut loc la 1 aprilie 1918, iar New York Sun scria:

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola