Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Drăguța unguroaică, campioana mondială a cuvintelor încrucișate, face avere de pe urma pasiunii ei
Articole online

Drăguța unguroaică, campioana mondială a cuvintelor încrucișate, face avere de pe urma pasiunii ei

Personalitatea care apărea cel mai des în ziarele ungureşti din primii ani ai deceniului al patrulea al secolului trecut nu era nici Mussolini, nici Greta Garbo, nici Adolf Hitler.

Pentru aceasta trebue să poţi deslega multe probleme de cuvinte încrucişate şi să mai ai pe deasupra puţin noroc.

Clara Balogh a avut ambele elemente în favoarea ei.

Albumele groase, în care şi-a adunat problemele deslegate precum şi pe acelea compuse de ea, conţin 9.000 deslegări şi 1000 de lucrări proprii.

În decurs de şapte ani a câştigat nu mai puţin de 1024 de premii. A început cu cărţi pentru copii şi creioane colorate, dar din Ianuarie 1933, — deslegând toate problemele de cuvinte încrucişate apărute într’un mare ziar din Budapesta, în cursul anului 1932 — îşi conduce singură automobilul de turism cu patru locuri, pe care l-a câştigat ca premiu.

Şi ca să fim în nota problemelor de care vorbim, vom adăuga, că din jocuri şi-a… încrucişat o vilă pe malul lacului Balaton.

Vila este păzită de un câine uriaş, care bagă groaza în oricine s’ar apropia de clădire sau de parc. Acest câine l-a câştigat ca premiu al unei reviste de specialitate, pentru problema „vânătoarea”, cu toate că în viaţa ei n’a luat parte niciodată la o asemenea emulaţie cinegetică.

Printre alte premii câştigate de Clara Balogh, se mai numără: două haine de blană, 24 tablouri şi aquaforte, 156 de vaze şi obiecte de artă, 23 de perechi de pantofi, 50 kg. de bonboane de ciocolată, 240 de volume, două covoare persiene, duzini de perechi de ciorapi, rochii, pălării, ceasornice-brăţări, 54 bilete de teatru, gramofoane, aparate fotografice, aparate de radio, plăci de gramofon, 70 de sticle de şampanie, peste o sută flacoane de parfum, un piano, două aranjamente complete de locuinţă, şapte perechi de sky-uri, 15 perechi patine, etc. etc.

Cel mai neplăcut premiu pe care l-a câştigat, a fost desigur un pui de leu, pe care redacţia unei reviste humoristice l-a pus ca premiu pentru o serie de probleme de cuvinte încrucişate.

Leul se găseşte momentan la grădina zoologică din Budapesta, căreia i-a fost dăruit de Clara Balogh.

D-ra Clara Balogh nu trebue să mai aibe nici o grije, timp de trei ani de zile, de bani pentru frizer şi ondulaţii permanente, căci a câştigat câteva abonamente, care-i asigură acest important serviciu, până în 1936.

În ceeace priveşte vilegiatura în anul acesta, norocoasa autoare şi deslegătoare a câştigat două excursii: una de patru săptămâni în Franţa, şi alta de 25 de zile, pe un vapor, pe Mediterana.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola