Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Drăguța unguroaică, campioana mondială a cuvintelor încrucișate, face avere de pe urma pasiunii ei
Articole online

Drăguța unguroaică, campioana mondială a cuvintelor încrucișate, face avere de pe urma pasiunii ei

Recordul pentru cele mai dese apariţii în coloanele presei din statul vecin, îl deţinea o tânără suplă şi blondă, d-ra Clara Balogh. Ea s-a urcat pe culmile celebrităţii, graţie unei scări oarecum neobișnuite: cuvintele încrucişate, scria Realitate Ilustrată din 4 mai 1933. Iată restul articolului:

Înainte cu şapte ani, când moda cuvintelor încrucişate a început să bântue, s-a crezut că va fi o furie trecătoare, ca multe altele. Credinţa a fost însă greşită. Nici un joc de societate, sau orice alte soiuri de probleme, n’au putut detrona careurile albe şi negre din locul în care s’au fixat.

Milioane de capete, blonde şi chele, brune şi palide, buclate, tunse şi vopsite, se pleacă zilnic, peste tot, în toată lumea, deasupra micilor careuri şi milioane de creere sunt martirizate, căutând deslegarea la  marea întrebare: cum se numeşte fluviul din Tibet, care începe cu L şi are şapte litere?

Clara Balogh avea 13 ani când cuvintele încrucişate au intrat în vogă. Noul joc îi plăcu şi începu să deslege problemele din revistele pentru copii, care îi cădeau în mână.

Apoi începu să compună probleme.

Cu această nobilă artă se ocupau pe vremea aceea foarte puţini indivizi, astfel că toate lucrările micei Clara au fost publicate.

Numele ei începu să apară din ce în ce mai des, în diferitele reviste pentru copii. După puţină vreme, Clara Balogh trecu dela acestea, la problemele mai grele, din ziarele zilnice şi revistele săptămânale.

Numele ei figura totdeauna printre deslegătorii cari trimiteau soluţii exacte pentru toate jocurile, şi începu să semneze jocuri mai grele.

Chiar dacă era imprimat cu literă mai mică, numele Clarei Balogh apărea în gazete cel puţin tot atât de des, ca şi acelea ale marilor politiciani internaţionali sau ale vedetelor de cinematograf.

În scurtă vreme, Clara deţinu recordul premiilor câştigate. Ziarele ungare, al căror preţ este standardizat în conformitate cu numărul lor de pagini, se concurează cu atracţiunile pe care le oferă cititorilor lor.

De curând, un ziar din Budapesta a oferit ca premiu cititorilor săi o casă de raport cu trei etaje şi 14 apartamente, iar ca premii la jocurile de cuvinte încrucişate, se pot câştiga tot ce poate procura o plăcere în viaţă, dela o vilă într’o staţiune balneară, până la o jumătate de duzină de perechi de ciorapi.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola