Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Frida Kahlo: De la o moarte sigură la Lev Țroțki și Luvru
Articole online

Frida Kahlo: De la o moarte sigură la Lev Țroțki și Luvru

Frida Kahlo

Frida Kahlo: De la o moarte sigură la Lev Țroțki și Luvru

Decizia de a deveni artistă, nu doctoriță, a venit pe o cale cel puțin neobișnuită: în 1925, în vremea când stătea internată de câteva luni în spital în urma unui accident în care aproape își pierduse viața, vindecându-se de pe urma fracturării colonei, pelvisului, claviculei, coastelor și picioarelor, Frida Kahlo a luat decizia de a deveni pictoriță, subiectul cel mai recurent al artei ei fiind ea însăși. Inspirându-se din arta populară mexicană, artista a căutat să ilustreze atât teme religioase dragi mexicanilor, cum ar fi moartea lui Iuda, cât și idei legate de consolidarea națiunii mexicane, pe care o dorea curățată de corupție și modernă.

Relația pe care artista mexicană a avut cu ai ei colegi de breaslă nu a fost una deloc caldă. De altfel, Frida Kahlo însăși era o personalitate foarte puternică, un caracter franc, lipsit de rețineri. Cu un singur artist din sfera suprarealist-dadaistă a cochetat, anume Marcel Duchamp. Ceilalți, în concepția mexicancei, constituiau o ,,adunătură de săriți de pe fix, nebunii de suprarealiști”. Frida Kahlo a fost prima artistă din Mexic care să aibă o lucrare colecționată la Luvru, după ce muzeul francez i-a cumpărat lucrarea Autorretrato – El marco (1937-1938).

Nici viața amoroasă a Fridei Kahlo nu a fost mai fericită. Căsătorită cu Diego Rivera, și el un pictor mexican muralist, un bărbat mai în vârstă cu 20 de ani decât ea, artista a fost înșelată și a înșelat la rândui ei. Relația celor doi artiști a fost un fiasco total. Kahlo, se spune, a întreținut
relații amoroase inclusiv cu fostul revoluționar rus Lev Troțki, fiind suspectată chiar de complicitate la asasinarea adversarului lui Stalin, împreună cu Diego Rivera, de care divorțase în 1939 pentru a se recăsători în 1940.

,,Anexată” de curentul feminist, Frida Kahlo a fost întâi de toate o intelectuală liberă, un om suferind, care și-a purtat greaua cruce în spate, simbolistica operei sale fiind o îmbinare de metafore ale corpului biologic și corpului politic. O artistă onorată peste tot în lume, Frida Kahlo a lăsat lumii moștenire nu doar arta, ci experiența vieții tumultuoase.

Frida Jahlo

Registration

Aici iti poti reseta parola