Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Submarinul secret și unic al Cubei
Articole online

Submarinul secret și unic al Cubei

Reporterul Forbes H.I. Sutton a fost printre primii care au difuzat instantaneul unui turist din 2020 al singurului submarin din clasa Delfin al marinei cubaneze.

Fotografia surprinde piticul Delfin din Havana. Un trauler din apropiere arată, prin comparație, cât de mic este Delfin.

Nava cubaneză este „unul dintre cele mai puțin fotografiate submarine din lume”, a explicat Sutton. „Când un turist a făcut o fotografie a portului pitoresc al Havanei, nu și-a dat seama de valoarea informației pe care a obținut-o”.

Marina cubaneză a operat cândva trei submarine diesel de atac, fabricate de sovietici. Aceste nave nu mai servesc în flota mult redusă a Havanei. „

Astăzi, marina cubaneză operează un amestec de echipamente sovietice de epocă, traulere de pescuit echiăpate cu rachete și elicoptere și o serie de nave torpiloare improvizate”, a scris Sutton.

Sutton susține că Delfin „este activ între capitala Havana și baza navală îndepărtată de la Cabanas”.

„Din analiza surselor deschise știm că submarinul a fost prezent în Havana de mai multe ori în ultimul an, indicând un tempo operațional modest”.

Două torpile

Cu o lungime de 70 de picioare și o greutate de 100 de tone, Delfin cu echipajul său de cinci persoane și două torpile nu este mare, dar este totuși „cel mai impresionant dintre navele cubaneze”, a explicat Sutton.

Prin comparație, un submarin de atac al SUA din clasa Virginia, lung de 377 de metri și greu de 8.000 de tone, cu un echipaj de 135 de persoane, se mândrește cu propulsie nucleară și mai mult de 60 de torpile și rachete.

Dar dimensiunea mică a lui Delfin nu neagă potențialul său distructiv. După cum a subliniat Sutton, un submarin pitic din clasa Yono din Coreea de Nord, asemănător cu dimensiunea și capacitatea lui Delfin, a scufundat în 2010 corveta sud-coreeană Cheonan, ucigând 46 de marinari.

Un alt rival al Statelor Unite este unul dintre principalii operatori mondiali de submarine mici.

Marina iraniană și-a dezvoltat cele 23 de submarine pitice din clasa Ghadir pe tehnologia Yono din Coreea de Nord. Este posibil ca și Cuba să fi dezvoltat Delfin pe baza unui design nord-coreean.

Potrivit, publicistului USNI News, Daniel Dolan, Delfin ar putea excela la „tactici de ambuscade”. În loc să navigheze pe distanțe lungi pentru a ataca navele americane, el ar putea sta în așteptare în ape puțin adânci și aglomerate.

Când o navă a marinei SUA trece în apropiere, micul submarin ar putea deschide focul.

Două torpile nu sunt multe, dar s-ar putea să fie nevoie doar de una pentru a scufunda o navă americană.

„Poate aflăm mai multe despre Delfin în următorii ani”, a scris Sutton.

„Deocamdată această fotografie constituie praf de aur pentru analiștii apărării, care speră să afle mai multe despre cea mai puternică navă din Cuba”.

 

.

Registration

Aici iti poti reseta parola