Franklin D. Roosevelt și introducerea programului de împrumut „lend-lease”
În timp ce Roosevelt se adresa Congresului, Bătălia din Marea Britanie era în plin război, iar Hitler părea pe punctul de a invada Marea Britanie. Britanicii, lipsiți de bani, aveau nevoie disperată de avioane, tancuri și nave pentru a lupta împotriva invaziei iminente a lui Hitler. Timp de luni de zile, prim-ministrul britanic, Winston Churchill, l-a implorat pe Roosevelt să îl ajute, dar președintele s-a angajat să respecte dorința americanilor de a nu intra într-un alt război mondial sângeros.
Programul lend-lease prevedea acordarea de ajutor militar oricărei țări a cărei apărare era vitală pentru securitatea Statelor Unite. Astfel, planul îi dădea lui Roosevelt puterea de a împrumuta arme Marii Britanii, cu înțelegerea că, după război, America va fi răsplătită sub diverse forme. Congresul a acceptat cu o majoritate covârșitoare planul, căruia i s-au opus doar izolaționiștii convinși. Programul lui Roosevelt a permis armatei americane să se pregătească pentru amenințarea tot mai mare a Japoniei pe flancul său din Pacific, ajutând în același timp Marea Britanie să îl oprească pe Hitler dincolo de Atlantic, deoarece permitea acordarea de ajutor în Europa fără a angaja trupe americane care ar fi putut fi necesare într-un război în Pacific. Chiar dacă planul lui Roosevelt nu presupunea rambursarea imediată, Statele Unite au rechiziționat ceea ce mai rămăsese din rezervele de aur și din investițiile de peste mări ale Marii Britanii pentru a contribui la plata creșterii producției de apărare.
Odată cu bombardarea Pearl Harbor în decembrie 1941, Japonia a forțat intrarea Statelor Unite în război. Roosevelt a recunoscut atunci avantajul strategic de a furniza arme și Uniunii Sovietice în cadrul programului de împrumut pentru a atrage resursele lui Hitler din Europa de Vest. Acest lucru a oferit Statelor Unite o șansă mai bună de a duce un război pe două fronturi, în timp ce planifica o invazie pentru a elibera Europa. Roosevelt, conștient de conflictul inerent dintre democrația americană și comunismul sovietic, conta să folosească ajutorul militar american acordat Uniunii Sovietice ca monedă de schimb în relațiile diplomatice postbelice.
Până la sfârșitul războiului, Statele Unite dăduseră peste 50 de miliarde de dolari în armament și sprijin financiar Marii Britanii, U.R.S.S. și altor 37 de țări. Programul lend-lease a pus bazele Planului Marshall postbelic, care a oferit ajutor națiunilor europene în procesul de reconstruire a economiilor de după cele două războaie mondiale devastatoare.