Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > FOTO: Trupele rusești și americane și-au dat mâna și au făcut poze împreună când patrulele lor s-au întâlnit în Siria, acțiuni în contrast profund cu tensiunile din Ucraina
Articole online

FOTO: Trupele rusești și americane și-au dat mâna și au făcut poze împreună când patrulele lor s-au întâlnit în Siria, acțiuni în contrast profund cu tensiunile din Ucraina

Siria

FOTO: Trupele rusești și americane și-au dat mâna și au făcut poze împreună când patrulele lor s-au întâlnit în Siria, acțiuni în contrast profund cu tensiunile din Ucraina

Săptămâna trecută, cele două armate s-au întâlnit din nou la aproximativ o oră de mers cu mașina de episodul 2020. Dar, în loc de o interacțiune ostilă între două puteri nucleare, rezultatul de data aceasta a dus la zâmbete, strângeri de mână și fotografii de grup. Unele dintre fotografii, realizate de un corespondent al serviciului de știri AFP, au surprins vehicule rusești cu același marcaj „Z” văzut pe cele care au invadat Ucraina.

SUA și Rusia au susținut tabere diferite în Siria, Kremlinul sprijinindu-l pe dictatorul sirian Bashar al-Assad, în timp ce Washingtonul a oferit sprijin unei miliții conduse de kurzi care a luptat cu înverșunare împotriva Statului Islamic și a creat o regiune autonomă de facto în apropierea graniței cu Turcia. SUA și Rusia s-au bazat anterior pe liniile demilitarizate pentru a preveni escaladarea tensiunilor.

Soldații ruși, care susțin obiectivele lui Assad din 2015, s-au desfășurat în nord-estul Siriei în 2019 la cererea atât a guvernului sirian, cât și a aliaților kurzi ai Americii, după ce decizia fostului președinte Donald Trump de a retrage unele trupe americane dintr-o zonă în care acționau din 2014 a dus la o invazie din partea Ankarei. Turcia consideră că forțele kurde din Siria reprezintă o amenințare la adresa securității, invocând legăturile acestora cu separatiștii.

În prezent, câteva sute de soldați americani rămân în nord-estul Siriei, iar Washingtonul și Moscova efectuează patrule pentru a descuraja orice nouă incursiune a Turciei, membră a NATO, dar și partener al Rusiei.

Acest aranjament unic pare prietenos, în ciuda invaziei Kremlinului în Ucraina, a tensiunilor în creștere între Washington și Moscova și a discuțiilor tot mai amenințătoare despre războiul nuclear.

Potrivit AFP, cea mai recentă întâlnire a avut loc la 8 octombrie în apropierea orașului al-Qahtaniyah. Pe lângă faptul că au făcut fotografii împreună, serviciul de știri a relatat că unii soldați „au făcut chiar schimb de mici petice purtate pe uniformele lor ca amintire a interacțiunii”.

Insider a contactat Comandamentul Central al SUA pentru comentarii, dar nu a primit niciun răspuns.

soldati

Registration

Aici iti poti reseta parola