Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Fostul șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei este îngrijorat că echipele de asasini merg prea departe
Articole online

Fostul șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei este îngrijorat că echipele de asasini merg prea departe

asasini

Fostul șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei este îngrijorat că echipele de asasini merg prea departe

Valentin Nalivaychenko, fost șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei și actual membru al Parlamentului, a declarat pentru The Economist că misiunile recente au fost destul de riscante pentru serviciile secrete ucrainene, în unele cazuri lipsite de strategie sau punând în pericol agenții și sursele lor:

„Serviciile noastre de securitate nu ar trebui să facă lucruri doar pentru că pot”, a declarat Nalivaychenko, adăugând că, deși unele asasinate au fost justificate, altele au dat de gândit.

Comentariile sale au făcut ecoul îngrijorărilor altor oficiali ucraineni, o sursă anonimă din cadrul serviciilor de contrainformații ale SBU declarând pentru The Economist că țintirea propagandiștilor de nivel mediu sau a unor personaje relativ mici în sistemele politice și de informații ale Rusiei a fost uneori menită să îl impresioneze pe președinte, mai degrabă decât să obțină avantaje în război.

Ținta asasinilor ucraineni

Rețeaua de spioni ucraineni și-ar fi intensificat atacurile, în special asupra propagandiștilor pro-război aflați departe de linia frontului. Într-un interviu acordat în luna mai a anului trecut, Kyrylo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat că agenții săi au „țintit cu succes destul de multe persoane”.

„Au existat cazuri bine mediatizate, despre care toată lumea știe, datorită acoperirii mediatice”, a declarat Budanov pentru The Times.

Unul dintre cele mai recente asasinate suspecte a avut loc în luna iulie, când un comandant de submarin rus a fost împușcat mortal în timp ce se afla pe fugă în Krasnodar. Anterior, el a fost considerat responsabil pentru un atac cu rachete de croazieră Kalibr de înaltă precizie în Vinnytsia în iulie 2022, care a ucis 28 de civili ucraineni.

Iar în aprilie, un blogger militar rus a fost ucis într-o explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg. Rusia a arestat o femeie pentru acest atac și a dat vina pe Ucraina; țara a negat că a avut un rol în atac.

În octombrie 2022, The New York Times a relatat că oficiali guvernamentali americani au dat vina pe Ucraina pentru un atentat cu mașină capcană care a ucis-o pe Darya Dugina – fiica naționalistului și propagandistului rus de extremă dreapta Alexander Dugin.

Nu este clar însă cine a fost ținta cu adevărat.

Registration

Aici iti poti reseta parola