Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Fostul rege Juan Carlos la un pas să se întoarcă în Spania. Procurorii sunt pe punctul de a renunța la dosarele de corupție
Articole online

Fostul rege Juan Carlos la un pas să se întoarcă în Spania. Procurorii sunt pe punctul de a renunța la dosarele de corupție

Juan Carlos vrea să-și petreacă Crăciunul acasă

Procurorii sunt așteptați să anunțe că vor depune la dosar trei cazuri de presupuse nelegiuiri financiare împotriva lui Juan Carlos, după ce au descoperit prea multe obstacole privind anchetarea acestuia. Această decizie îi deschide calea fostului rege de a se întoarce acasă din Abu Dhabi.

Juan Carlos, în vârstă de 83 de ani, și-ar dori să viziteze Spania înainte de Crăciun, deși se spune că acesta nu și-ar dori să revină definitiv în țară datorită fiului său, actualul monarh, regele Felipe al VI-lea. Juan Carlos este conștient că va fi nevoie de timp pentru a-și reconstrui imaginea în fața publicului.

Procurorii au sesizat mai multe impedimente în încercările lor de a verifica acuzațiile aduse regelui, inclusiv incapacitatea acestora de a putea investiga anumite fapte petrecute înainte de 2014, când Juan Carlos a abdicat, deoarece regele era imun în fața urmăririi penale.

Plățile efectuate de Juan Carlos au împiedicat procurorii să depună acuzații privind neplata impozitelor. Conform legislației spaniole, presupusul fraudator nu poate avea repercusiuni dacă impozitele sunt plătite înainte ca acesta să fie acuzat, Juan Carlos reușind să facă acest lucru.

Bani primiți din Arabia Saudită

Avocații săi au depus, săptămâna aceasta, o declarație cu privire la zborurile în valoare de 8 milioane de euro care au fost plătite până în 2018 de un văr îndepărtat al regelui. De asemenea, acesta a plătit 680.000 de euro către autorități în decembrie anul trecut.

Procurorul instanței supreme îl investighează pe Juan Carlos din iunie anul trecut pentru un comision primit în urma unei negocieri a unui contract feroviar către Mecca venit din Arabia Saudită. Procurorii nu au reușit să facă progrese în acest caz, deoarece solicită guvernului saudit să le faciliteze accesul la documente, lucru pe care aceștia nu-l consideră probabil să se întâmple.

De asemenea, fostul rege este cercetat pentru presupuse cheltuieli nedeclarate. O altă parte a cazului se referă la un trust înregistrat în Jersey, unde încercările de a transfera fonduri dintr-un cont activ cu un sold de aproape 10 milioane de euro într-un paradis fiscal, au fost detectate anul trecut de autoritatea spaniolă împotriva spălării banilor.

O anchetă elvețiană privind transferul a 65 de milioane de euro de la guvernul saudit către un presupus cont bancar secret aparținând fostului șef de stat rămâne deschisă. Juan Carlos și-a anunțat decizia de a se retrage din viața publică în 2019, deoarece acuzațiile de corupție i-au afectat nu doar moștenirea ca personaj cheie în restabilirea democrației spaniole, ci și opinia publică a familiei regale.

Registration

Aici iti poti reseta parola