Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Fost membru al trupelor SS a cerut îngăduință pe patul de moarte. „M-a implorat pentru iertare și a spus că s-a căit”
Articole online

Fost membru al trupelor SS a cerut îngăduință pe patul de moarte. „M-a implorat pentru iertare și a spus că s-a căit”

Trenul oprit de trei tineri luptători

Au fost duși în lagărul de detenție Kazerne Dossin, unde au așteptat deportarea. O lună mai târziu, pe 19 aprilie, Simon și mama lui au fost încărcați în camioane, între două rânduri de soldați, inclusiv bărbați din trupele SS.

Trenul era încărcat cu 1.631 de evrei, femei și copii. Niciunul dintre ei nu știa că se îndreptau spre camerele de gazare. „Era seară, era întuneric. Camionul pentru vite a fost o gaură neagră pentru mine”, a declarat Gronowski, în vârstă de 89 de ani. „În interior era complet întuneric, unde erau mai mult de 50 de oameni.”

La scurt timp după ce trenul a părăsit orașul s-au auzit împușcături. Deși a aflat abia după ce s-a încheiat războiul, convoiul a fost oprit în apropierea unui sat și atacat de trei tineri luptători.  „Mi-au salvat viața”, a spus el.

După ce s-a întors la Bruxelles, a fost adăpostit de familiile unora dintre prietenii săi. După război, Gronowski a devenit avocat la baroul din Bruxelles, tatăl a doi copii și un renumit pianist. Cu toate acestea, l-a urmărit un secret întreaga viață. „Am plâns mult când eram singur. Draga mea familie a fost gazată, iar tatăl meu a murit din cauza bolii în iulie 1945. ”

Zeci de ani a ținut ascunsă toată drama vieții sale, până când un istoric i-a spus să își scrie povestea în 2002. Relatarea sa a dus la cunoașterea actului de rezistență care l-a ajutat să se elibereze și la eroismul belgienilor care au rezistat în fața naziștilor.

Chemat pentru iertare

După ce a devenit publică povestea sa, Gronowski a fost contactat de Koenraad Tinel, un sculptor belgian al cărui tată și frați fuseseră naziști. Unul dintre frații săi, Walter, era gardian flamand al trupelor SS la lagărul Dossin. „El a fost temnicerul meu”, a spus Gronowski. „A fost unul dintre bărbații SS care ne-au forțat pe mine și pe mama mea să urcăm în camioanele pentru vite”.

În 2012, Walter Tinel era pe moarte și a cerut să-l vadă pe Gronowski pentru o discuție față în față la patul acestuia. „M-a implorat pentru iertare și a spus că s-a căit. L-am iertat ”, a spus Gronowski.

Povestea a inspirat și o operă, Push, de Howard Moody, compozitorul britanic, care va fi interpretată în acest weekend pentru a marca 90 de ani de la momentul trăit de Gronowski la Boortmeerbeek, unde trenul a fost oprit.

Registration

Aici iti poti reseta parola