Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Forțele aeriene americane se înscriu la Starlink după ce au văzut cum a ajutat Ucraina să rămână online pe fondul atacurilor continue ale Rusiei
Articole online

Forțele aeriene americane se înscriu la Starlink după ce au văzut cum a ajutat Ucraina să rămână online pe fondul atacurilor continue ale Rusiei

elon musk

Forțele aeriene americane se înscriu la Starlink după ce au văzut cum a ajutat Ucraina să rămână online pe fondul atacurilor continue ale Rusiei

Într-un anunț publicat în această lună, serviciul a declarat că US Air Forces Europe-Air Forces Africa va achiziționa servicii de la Starlink, care este operat de SpaceX, pentru a sprijini a 86-a escadrilă de transport aerian cu sediul la baza aeriană Ramstein din Germania.

Contractul pe 12 luni, în valoare de 1,92 milioane de dolari, a fost atribuit la sfârșitul lunii iulie și urmează să înceapă cândva între august și iulie 2023. Acesta este conceput ca „o soluție provizorie” până când se va ajunge la un acord mai amplu. Politico a relatat pentru prima dată despre contract după ce a fost anunțat la 4 august.

Intenția „este de a furniza fie terminale de satelit de primă generație, fie terminale de înaltă performanță și servicii de internet, fie statice/pe site fix, fie portabile/mobile la terminale, permițând utilizatorilor să conecteze dispozitive la internet”, au declarat reprezentanții Forțelor Aeriene într-un document de justificare pentru contractul cu sursă unică.

Starlink este singura companie comercială care poate furniza comunicații prin satelit pe orbită joasă atât în Europa, cât și în Africa, se arată în document, care se referă la Starlink ca având „cea mai bine stabilită rețea de sateliți LEO cu peste 1.350 de sateliți”, în timp ce concurenții săi „sunt încă la început”.

Starlink este, de asemenea, singura rețea de acest tip care este utilizată în prezent într-un „mediu contestat”, se arată în document, cu referire la Ucraina.

Laboratorul de cercetare al Forțelor Aeriene a constatat că, în mediile contestate, constelațiile de sateliți pe orbită joasă „sunt mult mai rezistente la bruiajul semnalelor și oferă, de asemenea, latența scăzută necesară pentru a sprijini misiunile tactice”, potrivit documentului.

„Cerințele de comunicare în interiorul și în jurul zonelor est-europene în sprijinul operațiunilor din Ucraina se extinde zilnic”, se arată în document. „Starlink LEO îndeplinește cerința de reducere a timpilor de procesare și crește operațiunile bazate pe teatru privind cerințele și locațiile în schimbare”.

„După cercetări extinse, s-a constatat că SpaceX-Starlink este singurul furnizor capabil să furnizeze acest serviciu de comunicare specializat în zonele actuale de operațiuni în timpul necesar”, adaugă documentul.

Rețelele de internet și de comunicații ale Ucrainei au fost atacate în orele dinaintea lansării ofensivei Rusiei la 24 februarie și au fost vizate pe tot parcursul conflictului

La scurt timp după ce Moscova și-a început atacul, directorul general al SpaceX, Elon Musk, a declarat că Starlink a fost activat în Ucraina ca răspuns la solicitările oficialilor ucraineni.

De atunci, ucrainenii s-au bazat pe Starlink pentru comunicații civile și militare, iar președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-a lăudat ca fiind „foarte eficient”.
Oficialii militari americani au lăudat, de asemenea, Starlink pentru reziliența sa în fața a ceea ce Musk a numit „încercări sporite de bruiaj și piraterie informatică” din partea Rusiei.

Generalul de brigadă Steve Butow, directorul portofoliului spațial din cadrul Unității de Inovație în Apărare a Pentagonului, a declarat că rețeaua de sateliți a avut un impact strategic, declarând pentru Politico că a „distrus în totalitate” campania de informare a Rusiei. (SpaceX a primit o serie de contracte din partea armatei americane).

Oficialii US Air Force au început să cerceteze servicii comerciale de internet pe orbită joasă în Europa și Africa în iunie 2021. Deși s-a constatat că Starlink este singurul furnizor actual în ambele regiuni, alte firme, și anume Amazon, OneWeb și Telesat, „se așteaptă ca toate să furnizeze” servicii acolo „în următorii câțiva ani”.

Generalul Stephen Townsend, care s-a pensionat în această lună după trei ani ca șef al Comandamentului SUA din Africa, a declarat în iulie, la un eveniment al Defense Writers Group, că a văzut cum este folosit Starlink în Ucraina și că a fost „intrigat de el”.

„Mi-am întrebat personalul: „Hei, putem folosi această capacitate și dacă da, spuneți-mi cum””, a spus Townsend când a fost întrebat dacă un serviciu precum Starlink ar putea fi util pentru militarii din Africa. 

Registration

Aici iti poti reseta parola