Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Finlandizarea” Ucrainei. Asta-i pofta ce poftește Putin
Articole online

„Finlandizarea” Ucrainei. Asta-i pofta ce poftește Putin

Conform acordului, cele două Germanii urmau să fie reunite. Trupele ruse ar urmau să plece din Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria. Moscova a crezut că are o înțelegere convenită cu americanii ca NATO să nu se extindă spre est.

Dacă America și-a luat într-adevăr acest angajament, promisiunea a fost încălcată. Dat fiind că, în decurs de 20 de ani, NATO a adus în alianță toate țările din Pactul de la Varșovia, împreună cu fostele republici sovietice Lituania, Letonia și Estonia.

Neoconservatorii și șoimii republicani, precum regretatul John McCain, au căutat să aducă Ucraina și alte două republici ex-sovietice, Georgia și Moldova, în NATO.
Putin, care numește destrămarea URSS „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului al XX-lea, e, însă, hotărât să pună piciorul în prag. Ucraina nu poate fi un membru al NATO sau un aliat militar și partener al Statelor Unite și nici o bază pentru arme care pot lovi Rusia în câteva minute.

Ce poate face Biden?

În Ucraina și în Georgia, așa cum am văzut în războiul din 2008, Rusia are superioritatea tactică și strategică pe care Statele Unite o aveau în 1962 în Cuba. Mai mult, Ucraina nu este vitală pentru SUA.
Când președintele Franklin D. Roosevelt a recunoscut URSS lui Iosif Stalin în 1933, Moscova a trecut la colectivizarea forțată a fermelor din Ucraina provocând foamete și moartea a milioane de oameni. Americanii, nu au protestat.

În timpul Războiului Rece, America nu a insistat niciodată asupra independenței Ucrainei. Cu toate astea, Biden insistă astăzi. Iar un război al SUA cu Rusia pentru Ucraina ar fi un dezastru pentru toate cele trei țări. MAI MULT, SUA nu ar putea garanta la infinit independența unei țări aflate la 5.000 de mile distanță, care are și istoria, limba, religia și cultur a strâns legate de Rusia.
Forțate să aleagă între acceptarea cererii Rusiei ca NATO să rămână în afara Ucrainei și intrarea Rusiei, Statele Unite nu vor intra în război, scrie Pat Buchanan pe blogul său.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola