Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Finlandizarea” Ucrainei. Asta-i pofta ce poftește Putin
Articole online

„Finlandizarea” Ucrainei. Asta-i pofta ce poftește Putin

Liniile roșii ale Rusiei

Săptămâna trecută, de la Kremlin, Putin a trasat linia roșie:„Amenințarea de la granițele noastre de vest este în creștere, așa cum am spus de mai multe ori. În dialogul nostru cu Statele Unite și aliații săi, vom insista asupra dezvoltării unor acorduri concrete care să interzică orice extindere ulterioară spre est a NATO și amplasarea acolo de sisteme de arme în imediata vecinătate a teritoriului rus”.

NATO refuză dreptul de veto al Rusiei

A fost practic un ultimatum, la care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat un răspuns la fel de tranșant.
„Ucraina și cele 30 de țări aliate din NATO sunt cele care decid când Ucraina este pregătită să adere la NATO. … Rusia nu are drept de veto, Rusia nu are niciun cuvânt de spus și Rusia nu are dreptul să stabilească o sferă de influență încercând să-și controleze vecinii.”

Marile puteri și sferele de influență

Cu toate acestea, marile puteri au stabilit întotdeauna sfere de influență. Președintele chinez Xi Jinping susține practic întreaga Marea Chinei de Sud, care este mărginită de o jumătate de duzină de țări ale căror drepturi sunt amenințate. Timp de 200 de ani, Statele Unite au umous o doctrina Monroe care interzis europenilor să se amestece în America de Sud.
Acum, Putin îi transmite mesajul său adevăratului decident din cadrul NATO, care nu este Jens Stoltenberg, ci Joe Biden.

O repetare a crizei rachetelor din Cuba?

În criza rachetelor de acum 60 de ani, reacția SUA și superioritatea strategică și tactică a americanilor în Caraibe, l-au forțat pe Nikita Hrușciov să-și tragă rachetele balistice cu rază medie de acțiune din Cuba lui Fidel Castro. Moscova a fost atunci nevoită să înțeleagă că războiul e inevitabil dacă nu face un pas înapoi.
Acceptând contraofertă de retragerea de către SUA a rachetelor Jupiter din Turcia, Hrușciov a respectat cererea președintelui John F. Kennedy, iar presa occidentală a salutat o mare victorie în Războiul Rece.

Istoria unui conflict care n-ar fi trebuit să aibă loc

Când Pactul de la Varșovia s-a prăbușit, iar URSS s-a destrămat în urmă cu trei decenii, Rusia și-a retras toate forțele militare din Europa Centrală și de Est.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola