Enormitățile grofului Apponyi
Deși a fost filmat în 1929, la nouă ani după semnarea Tratatul de la Trianon, acest document video vă va face cu siguranță să vă ieșiți din fire. Enormitățile pe care le rostește contele Apponyi, cel pe care compatrioții lui din epocă îl considerau „cel mai mare maghiar în viață”, sfidează bunul simț.
Filmul îl puteți vedea aici. Iată ce poate să susțină contele maghiar!
„Putem spune că suntem cel mai îndepărtat avanpost al civilizației occidentale spre Est”, a spus politicianul, amintind de decizia de la Trianon prin care Ungaria a pierdut teritorii însemnate și o mare parte a populației.
„Și dacă vi se spune că acestea au fost rase străine, care au fost eliberate prin separarea din Ungaria – atunci tot ce pot răspunde este că nu au fost niciodată întrebate dacă sunt dispuse să ne fie luate Ei au fost, așa cum a spus președintele Wilson, conduși la fel ca vitele dintr-un grajd în altul. Și în ceea ce privește rasele străine: pot afirma că [din] 14 milioane de oameni care ne-au fost luați de la noi, trei milioane și jumătate sunt maghiari, care au fost acum supuși stăpânirii străine și care cu siguranță o simt ca fiind o vătămare gravă adusă lor”.
Trecând peste faptul că-i compară pe români și slovaci (marii beneficiari ai Tratatului de la Trianon) cu vitele, groful are tupeul să considere mai importante cele trei milioane și jumătate de maghiari (în realitate numărul e mult mai mic) decât cele 11 milioane și jumătate de oameni care au scăpat de asuprirea austro-ungară. Cât despre nu i-a întrebat nimeni, mărturie a minciunilor grofului stă Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
Ungaria Horthystă cea iubitoare de pace
Cea mai gogonată minciună e legată, însă, de pacifismul Ungariei. „Și mesajul pe care vi-l trimit este acesta: că și în starea noastră ciuntită, chiar și în această stare de mizerie și deznădejde totală, suntem conștienți de îndatoririle noastre față de umanitate și aici, luând parte la lucrarea Societății Națiunilor. .”
În același timp, Apponyi subliniază că Ungaria nu se așteaptă „să se îndrepte greșelile prin noi războaie, care rareori duc la vreo restabilire a justiției”.
Contele poliglot
Născut în 1846, politicianul a fost și unul dintre cei mai de seamă oratori ai timpului său, susține Hungary Today. Vorbea fluent șase limbi și avea preocupări legate de lingvistică, literatură, filozofie și muzică. A călătorit de mai multe ori în Statele Unite, începând din 1904, ultima dată în 1924, unde a ținut prelegeri și a întâlnit lideri politici precum președinții Theodore Roosevelt și William Howard Taft.