Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fidel Castro se declară marxist-leninist
Articole online

Fidel Castro se declară marxist-leninist

Fidel Castro

Fidel Castro se declară marxist-leninist

Castro a ajuns la putere în 1959, după ce a condus cu succes o revoluție împotriva regimului dictatorial al lui Fulgencio Batista. Aproape de la început, Statele Unite s-au îngrijorat că Fidel Castro era prea de stânga în politica sa. El a pus în aplicare reforma agrară, a expropriat proprietățile companiilor petroliere străine și, în cele din urmă, a confiscat toate proprietățile deținute de străini în Cuba. De asemenea, a stabilit relații diplomatice strânse cu Uniunea Sovietică, iar rușii au oferit în curând ajutor economic și militar.

În ianuarie 1961, Statele Unite au rupt relațiile diplomatice cu Cuba. În aprilie, a avut loc invazia nefericită din Golful Porcilor, în care sute de rebeli, înarmați și instruiți de Statele Unite, au încercat să debarce în Cuba cu intenția de a răsturna guvernul Castro. Atacul s-a soldat cu o înfrângere militară lamentabilă pentru rebeli și cu un eșec diplomatic jenant pentru Statele Unite.

În decembrie 1961, Castro a clarificat ceea ce majoritatea oficialilor americani credeau deja. Într-un discurs televizat din 2 decembrie, Castro a declarat: „Sunt un marxist-leninist și voi fi unul până la sfârșitul vieții mele”. El a continuat prin a afirma că „marxismul sau socialismul științific a devenit mișcarea revoluționară a clasei muncitoare”. De asemenea, a precizat că, comunismul va fi forța dominantă în politica cubaneză: „Nu pot exista trei sau patru mișcări”.

Unii au pus sub semnul întrebării devotamentul lui Castro față de cauza comunistă, crezând că anunțul său a fost pur și simplu o cascadorie pentru a obține mai multă asistență sovietică. Cu toate acestea, Castro nu s-a abătut niciodată de la principiile sale declarate și a ajuns să devină unul dintre cei mai longevivi șefi de stat din lume. La sfârșitul lunii iulie 2006, Fidel Castro, care nu se simțea bine, a cedat temporar puterea fratelui său mai mic, Raul. Fidel Castro a demisionat oficial în februarie 2008. Castro a murit la 25 noiembrie 2016, la vârsta de 90 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola