Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fascinația față de animale în secolul al XIX-lea: Între divertisment și cercetare științifică
Articole online

Fascinația față de animale în secolul al XIX-lea: Între divertisment și cercetare științifică

zoo

Fascinația față de animale în secolul al XIX-lea: Între divertisment și cercetare științifică

Unul din cele mai populare moduri de a cunoaște animalele în secolul al XIX-lea a fost prin intermediul grădinilor zoologice, care erau în esență versiuni timpurii ale grădinii zoologice moderne. Prima grădină zoologică din Europa a fost înființată la Viena în 1752, iar la începutul anilor 1800, ansambluri similare s-au răspândit în alte orașe mari, inclusiv Paris, Londra și Berlin.

În aceste grădini, vizitatorii puteau vedea animale din toate colțurile lumii, de la elefanți și lei până la girafe și maimuțe. Unele dintre cele mai populare grădini zoologice au fost cele care prezentau animale exotice din tărâmuri îndepărtate, care erau adesea prezentate drept curiozități. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, aceste grădini au devenit un element de bază al multor orașe mari, atrăgând milioane de vizitatori în fiecare an.

Pe lângă grădinile zoologice, muzeele de istorie naturală au jucat, de asemenea, un rol cheie în promovarea interesului public pentru animale de-a lungul secolului al XIX-lea. Multe dintre aceste muzee au fost susținute de patroni bogați, care le-au văzut ca pe o modalitate de a împinge mai departe cunoașterea științifică. Unele dintre cele mai cunoscute muzee de istorie naturală ale secolului al XIX-lea includ Muzeul American de Istorie Naturală din New York și Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Popularitatea animalelor în secolul al XIX-lea s-a extins și în lumea divertismentului. Actele cu animale, cum ar fi circurile, au fost o formă obișnuită de divertisment în această perioadă. Celebrul elefant Jumbo, care a fost adus din Africa în anii 1860, a devenit o atracție. În timp ce fascinația publicului față de animale în timpul secolului al XIX-lea a fost adesea alimentată de dorința de divertisment și noutate, a avut și o semnificație științifică mai profundă.

Mulți naturaliști și oameni de știință ai vremii lucrau pentru a cataloga și înțelege numeroasele specii diferite de animale de pe glob, iar interesul publicului pentru aceste animale a ajutat la promovarea acestor eforturi științifice.

Registration

Aici iti poti reseta parola