Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Fascinantul Eugene Schuyler – primul diplomat american la București și contribuția sa la Războiul nostru de Independență
Articole online

Fascinantul Eugene Schuyler – primul diplomat american la București și contribuția sa la Războiul nostru de Independență

În final, britanicii nu au mai intervenit în favoarea turcilor, iar în anul următor trupele țariste au intrat în Bulgaria, declanșându-se războiul ruso-turc de la 1877-1878, la care va participa și România.

În urma acestui conflict a fost recunoscută independența României, Serbiei și Muntenegrului, iar Bulgaria a devenit principat autonom sub suzeranitatea nominală a Imperiului Otoman.

În aceste condiții, Eugene Schuyler a fost rechemat de la post la cererea guvernului otoman, la începutul anului 1878, fiind trimis consul la Birmingham, în Anglia, în august 1879 fiind numit consul general la Roma.

La București

La 14 iunie 1880 a fost primul reprezentant american numit la București după recunoașterea independenței României, fiind ministru rezident și consul general în România, Serbia și Grecia, cu reședința la Atena.

Și-a prezentat scrisorile de acreditare Domnitorului Carol I la 14 decembrie 1880.

În timpul misiunii sale la București, Eugene Schuyler a contribuit la încheierea Tratatului de Comerț și Navigație din 11/23 aprilie 1881 și a Convenției Consulare din 5/17 iunie 1881, având preocuparea constantă de a întări legăturile economice, politice și culturale dintre Statele Unite ale Americii și România.

În această perioadă, originalul diplomat a reușit chiar să învețe și limba română iar în anul 1885 a devenit membru de onoare al Academiei Române!

Misiunea sa în România s-a încheiat la 7 septembrie 1884, în urma deciziei Congresului SUA de a desființa postul de ministru în România, Serbia și Grecia, pentru a face economii.

La sfârșitul anului 1884, Eugene Schuyler a părăsit serviciul diplomatic pentru a preda diplomația la prestigioasele universități americane Johns Hopkins și Cornell University.

În 1886 a publicat cartea Diplomația americană și promovarea comerțului (American Diplomacy and the Furtherance of Commerce), fapt ce a stârnit invidia profesională a unor înalți responsabili de la Departamentul de Stat și a împiedicat admiterea sa în rândurile personalului diplomatic permanent.

În 1889 a fost nominalizat ca primul adjunct al Secretarului de Stat de administrația președintelui Benjamin Harrison însă opoziția întâmpinată în cadrul Departamentului de Stat și Comitetului pentru Relații Externe al Senatului au condus la retragerea propunerii.

În compensație, lui Eugene Schuyler i-a fost oferit postul de agent diplomatic și consul general la Cairo. Ajuns în Egipt, s-a îmbolnăvit de malarie și a murit la Veneția, la 16 iulie 1890, la doar cincizeci de ani, încheindu-se astfel un destin de roman al unui om deosebit de înzestrat intelectual și de o moralitate exemplară.

În onoarea sa, un munte din Antartica a fost numit Schuyler, iar numeroase străzi din Bulgaria îi poartă numele, pentru acțiunile sale în slujba umanității și adevărului!

 

Articol preluat de pe Arhivele Diplomatice ale MAE

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola