Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Fascinantul Eugene Schuyler – primul diplomat american la București și contribuția sa la Războiul nostru de Independență
Articole online

Fascinantul Eugene Schuyler – primul diplomat american la București și contribuția sa la Războiul nostru de Independență

În lungul drum spre post, l-a întâlnit pe Turgheniev la Baden-Baden, care i-a dat o scrisoare de recomandare către Lev Nicolaevici Tolstoi, impresionat de calitățile tânărului scriitor și diplomat american.  

În 1868 Eugene Schuyler a făcut prima sa călătorie în Asia Centrală, în timpul operațiunilor militare rusești din zonă, care au ocupat Hanatul de Buhara și înaintau spre Samarkand.

În același an, Eugene Schuyler o fost oaspetele lui Lev Tolstoi, în perioada în care acesta termina de scris romanul Război și Pace.

Cei doi au mers împreună la vânătoare iar mai tânărul oaspete și-a ajutat gazda la rearanjarea vastei biblioteci personale.

Tolstoi era interesat de educația publică în Statele Unite, cerându-i oaspetelui său să îi procure manuale școlare.

În schimb, scriitorul rus a fost de acord ca mai tânărul său confrate american să traducă în limba engleză romanul său Cazacii.

Anul următor, în 1869, Eugene Schuyler a fost înlocuit cu un diplomat numit politic de noua administrație a președintelui Ulysses Grant, obținând totuși postul de consul la Tallin (numit pe atunci Reval).

În noiembrie 1869 a fost numit și noul ambasador american în Rusia Andrew Curtin, care a fost impresionat de însușirile personale și cunoașterea profundă a spațiului dovedite de Eugene Schuyler și l-a transferat pe acesta la Legația SUA din Sankt Petersburg, în funcția de secretar de legație, post pe care l-a ocupat până în 1876.

Eugene Schuyler a reușit să își îndeplinească sarcinile diplomatice obișnuite, în plus continuând să studieze asiduu, să scrie și să călătorească prin Imperiul Rus. A început să editeze o biografie a lui Petru cel Mare și a devenit un invitat obișnuit la reuniunile Societății Geografice Ruse din Sankt Petersburg.

În Asia Centrală

În 1873 a fost printre primii străini invitați să viziteze noile teritorii anexate de ruși în Asia Centrală, întreprinzând o lungă călătorie de 8 luni prin cele mai importante orașe istorice de pe teritoriul de astăzi al statelor Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, revenind la Sankt Petersburg prin Siberia și Munții Urali.

În cursul acestei călătorii Eugene Schuyler a colectat o cantitate impresionantă de date geografice și etnologice, descrierea exhaustivă a călătoriei fiind înaintată către Societatea Națională Geografică a SUA (National Geographic Society) și publicată în foileton.

 

Incidentele diplomatice

Pe lângă preocupările științifice, diplomatul își îndeplinea și obligațiile profesionale, înaintând un lung raport confidențial către Departamentul de Stat, publicat din greșeală în decembrie 1876 într-un volum de documente diplomatice privind politica externă a SUA.

Pasaje din raportul său privind situația tătarilor au fost traduse și publicate în presa rusă, iar în urma acestui incident diplomatic Eugene Schuyler a părăsit Imperiul Țarist.

Sosit la Istanbul, la 6 iulie 1876, pe poziția de secretar de legație și consul general, va fi implicat într-un nou incident diplomatic, raportul său privind urmările revoltei populare din Bulgaria și articolele lui Januarius MacGahan, corespondentul american al New York Herald și London Daily News alimentând criza politică dintre Imperiul Țarist, Imperiul Otoman și Marea Britanie.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola