Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Făcut protectorul politicienilor de Papă, ne-a explicat, înainte de a fi decapitat, cum e cu Utopia
Articole online

Făcut protectorul politicienilor de Papă, ne-a explicat, înainte de a fi decapitat, cum e cu Utopia

La 6 iulie 1535, a fost decapitat. A primit beatificarea în 1886, iar Papa Pius al XI-lea i-a atribuit prin canonizare titlul de sfânt în 1935, ca martir al schismei dintre Biserica Angliei şi Roma.

În 2000, Papa Ioan Paul al II-lea l-a declarat „protector al oamenilor de stat şi al politicienilor”.

Citește și Când Biserica Ortodoxă Română era asociată cu Biserica Anglicană

Thomas Morus (Thomas More), savant umanist şi autor al lucrării „Utopia”, s-a născut la 7 februarie 1478, la Londra, ca fiu al unui prestigios judecător.

A studiat la Universitatea Oxford (1492-1496) unde a obţinut licenţa în drept. În perioada studenţiei, a scris mai multe comedii şi a aprofundat literatura greacă şi latină.

Una dintre primele sale lucrări, o traducere din latină în engleză a biografiei umanistului italian Pico della Mirandola, a fost publicată în 1510.

Utopia

A mai scris „Praise of Folly” (1509) şi „Utopia” (1516). Celebra „Utopia” aparţine unei categorii de lucrări apărute în epocă ce cuprind, sub semnul criticilor la adresa structurilor şi instituţiilor existente, proiecte de organizare a societăţii viitoare.

Utopia este o insulă imaginară, situată în Oceanul Atlantic. Aici se găsesc capitala Amauroton şi alte câteva zeci de oraşe-cetăţi.

Locuitorii insulei alcătuiesc un model de societate ideală: ei sunt, cu toţii, liberi şi egali (sclavii sunt recrutaţi dintre cei care înfăptuiesc delicte grave); îşi aleg Senatul, principele şi organele locale; proprietatea este comună şi bunurile se împart egal între toţi; ziua de lucru are şase ore; libertatea religioasă este deplină; timpul liber este consacrat studiului, exerciţiilor fizice, unor activităţi culturale şi morale.

Funcțiile

S-a angajat, în 1496, la tribunalul Lincoln’s Inn din Londra. De atunci a început şi o viaţă monahală intensă. A devenit avocat, în 1501.

S-a aflat în opoziţie în timpul domniei regelui Henric al VII-lea şi a avut o carieră politică strălucitoare sub Henric al VIII-lea.

După ce a exercitat funcţiile de ambasador extraordinar şi cancelar al ducelui de Lancaster, a fost reprezentant al Curţii Regale Britanice.

A ajuns parlamentar (1504). A fost membru al Consiliului de Coroană (din 1518), iar în 1521, i s-a decernat ordinul de cavaler.

Thomas More s-a opus reformării protestante, în special teologiei lui Martin Luther.

Registration

Aici iti poti reseta parola