Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Expoziția dedicată lui Napoleon pusă la zid de populația franceză
Articole online

Expoziția dedicată lui Napoleon pusă la zid de populația franceză

O expoziție ratată

Expoziția a tras doar 135.000 de vizitatori în centrul cultural Villette din afara Parisului în cele patru luni de zile de când a avut loc deschidere. Expoziția Tutankhamon care a avut loc în același spațiu a vândut 1,3 milioane de bilete între martie-septembrie 2019.

Puținii vizitatori sunt rezultatul atitudinii ambigue a Franței față de omul care a preluat controlul asupra țării după Revoluția. „Este popular peste tot, cu excepția țării sale de origine”, a spus David Chanteranne, jurnalist și istoric, care a fost consilier pentru expoziție. „Francezii chiar au dificultăți în a-și asuma moștenirea”.

Moartea lui Napoleon pe insula Sfânta Elena, la 5 mai 1821, a fost marcată de zeci de expoziții, de publicare a peste o sută de cărți și de licitații cu suveniruri care aveau legătură cu împăratul. Punctul culminant ar fi trebuit să fie expoziția Villette, care a costat 3,65 milioane de euro și a reunit obiecte precum o mantie lungă și roșie purtată de Josephine de Beauharnais, prima sa soție, o trăsură pe care a folosit-o în timpul nunții sale cu Marie Louise, arhiducesa austriacă care a devenit a doua soție a acestuia, sabia, una dintre pălăriile sale și cortul său de pe câmpul de luptă.

Diverși oameni spun că expoziția a evidențiat diviziunea dintre cei care dau vina pe Napoleon pentru reprimarea Revoluției și cei care spun că a salvat țara de la frământări. Chanteranne a declarat că expoziția a fost lipsită de turiștii străini din cauza crizei sanitare din întreaga lume și de afirmațiile conform cărora Napoleon era rasist și sexist. Mulți au denunțat expoziția ca fiind glorificarea unui conducător care a restabilit sclavia după abolirea ei în timpul Revoluției.

„Poluată de dezbateri politice”

„A fost caricaturizat de oameni care nu sunt interesați de contextul politic al vremii”, a spus Chanteranne, adăugând că expoziția a fost „poluată de dezbateri politice”. El a spus că a fost o greșeală organizarea evenimentului în Villette, care este asociat cu cultura populară. „Este în regulă pentru o expoziție despre James Bond sau Marilyn Monroe, dar nu pentru Napoleon, care a devenit o figură instituțională burgheză în Franța”.

El a spus că alte expoziții bicentenare, cum ar fi Muzeul Armatei din Paris sau Waterloo din Belgia, care vizează un public mai select, s-au dovedit a fi de succes. O pălărie de bicorn purtată de Napoleon în 1807 a fost un succes când a fost scoasă la licitație la Paris săptămâna trecută și s-a vândut cu 1,2 milioane de euro unui cumpărător american.

Registration

Aici iti poti reseta parola