Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Pălăria care are ADN-ul lui Napoleon Bonaparte este scoasă la licitație
Articole online

Pălăria care are ADN-ul lui Napoleon Bonaparte este scoasă la licitație

Secretul casei de licitații din Germania

„A fost pur și simplu o întâmplare”, a spus Simon Cottle, directorul general al Bonhams Europe, o casă de licitații internaționale. Cumpărătorul original al pălăriei lui Napoleon a observat inscripțiile care sugerau că aparținea împăratului francez.

Pentru a fi sigur, cumpărătorul a trimis pălăria la Muzeul Armatei de la Domul Invalizilor din Paris. Muzeul a confirmat că pălăria se potrivea cu dimensiunile și vârsta lui Napoleon, și inclusiv că cineva a tăiat banderola de piele a pălăriei.

Deși toate datele de până acum au sugerat că pălăria aparținea lui Napoleon Bonaparte, un genetician molecular francez, profesorul Gerard Lucotte, a testat inclusiv părul găsit în interior pentru a confirma ADN-ul. „Cinci fire de păr au fost descoperite în interiorul pălăriei și au fost examinate foarte atent”, a explicat Cottle. „ Două dintre acestea au confirmat că a fost vorba despre Napoleon.”

Napoleon Bonaparte a început să poarte o astfel de pălărie în jurul anului 1799. Pe măsură ce puterea lui Napoleon s-a răspândit, pălăriile sale deveniseră un simbol, soldații reușind să-l identifice pe câmpul de luptă datorită pălăriilor.

O companie din Paris, Poupart et Cie, a fost cea care a făcut aproximativ 120 de pălării pentru Napoleon. Bonhams Europe consideră că Napoleon a purtat pălăria care a fost descoperită în timpul luptelor de la Jena și Auerstadt din 1806.

Pălării de milioane de dolari

Ulterior, această pălărie a ajuns la un costumier al unui teatru din Berlin, numit Leopold Verch. Deși majoritatea pălăriilor lui Napoleon au fost trimise familiilor nobile, Verch a păstrat-o pe aceasta în colecția sa. Acolo a rămas până când a ajuns la casa de licitații din Germania unde a și fost descoperită.

„Prima pălărie care are ADN-ul împăratului”, pălăria lui Napoleon este în prezent expusă la Hong Kong. Se va muta la Paris și apoi la Londra, unde se așteaptă să aducă până la 150.000 de lire sterline la licitație. Celelalte pălării ale lui Napoleon Bonaparte s-au vândut cu milioane de dolari. În 2014, ultima pălărie cunoscută a lui Napoleon s-a vândut cu 2,4 milioane de dolari.

Registration

Aici iti poti reseta parola