Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Exilurile și recunoașterea internațională unui mare comunist, dar și uriaș scriitor
Articole online

Exilurile și recunoașterea internațională unui mare comunist, dar și uriaș scriitor

A absolvit Facultatea de Drept din Rio de Janeiro, în 1935.

Jorge Amado este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori brazilieni, cărţile sale fiind traduse în toată lumea.

Membru al Academiei Braziliene de Litere, din 6 aprilie 1961. A publicat primul său roman, O país do carnaval, în 1931, iar în 1933 s-a căsătorit cu Matilde Garcia Rosa şi a avut primul său copil, Lila.

În acelaşi an, a publicat cel de-al doilea roman al său, Cacau.

Renunțarea la comunism

Jorge Amado a început ca jurnalist, în 1930, iar cariera sa literară s-a desfăşurat în paralel cu cea politică. Militant comunist, Jorge Amado a fost exilat în Argentina şi Uruguay, în perioada 1941-1942.

Când s-a întors în Brazilia, în 1944, s-a despărţit de Matilde.

În 1945, a fost ales în Adunarea Naţională Constituantă ca reprezentant al Partidului Comunist brazilian.

În acelaşi an, s-a căsătorit cu Jorge Zelia Gattai.

Ca urmare a faptului că Partidul Comunist a fost declarat ilegal în Brazilia, Jorge Amado, împreună cu familia, s-a refugiat în Franţa, până în 1950, când a fost expulzat.

Între anii 1950-1952, acesta a locuit la Praga.

La întoarcerea în Brazilia, în 1955, Jorge Amado s-a distanţat de militantismul politic, a părăsit Partidul Comunist un an mai târziu şi s-a dedicat literaturii.

În 49 de limbi

Opera literară a lui Jorge Amado a fost adaptată pentru film, teatru şi televiziune şi a oferit teme pentru diferite şcoli de samba.

Cărţile i-au fost traduse în 49 de limbi, fiind realizate inclusiv versiuni în Braille şi audio.

Jorge Amado a murit pe 6 august 2001. Trupul său a fost incinerat, iar cenuşa a fost risipită în grădina casei sale, pe Rua Alagoinhas, Rio Vermelho, în ziua în care ar fi împlinit 89 de ani.

Pentru opera sa, a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale, printre care: Premiul internaţional Lenin pentru Pace (Uniunea Sovietică, 1951), Latinidade (Franţa, 1971), Nonino (Italia, 1982), Dimitrov (Bulgaria, 1989), Pablo Neruda (Rusia, 1989, etc.

Jorge Amado a primit distincţii în grad de Comandor şi Mare Ofiţer în Venezuela, Franţa, Spania, Portugalia, Chile, Argentina.

A primit titlul Doctor Honoris Causa din partea a 10 universităţi din Brazilia, Italia, Franţa, Portugalia şi Israel.

Titlul onorific de la Sorbona, Franţa, a fost ultimul primit, în 1998, în timpul ultimei sale vizite la Paris, când era deja bolnav.

Registration

Aici iti poti reseta parola