Ieri, potrivit unor surse ucrainene citate de ziarul italian Il Giornale, Kireyev ar fi fost executat de un comando al Unității Alpha a forțelor speciale ale Sbu (serviciilor secrete ucrainene). „L-au oprit vineri, la Kiev, în fața Bolshaya Zhitomirskaya numărul 15, l-au făcut să coboare din mașina lui blindată . După ce i-au pus gărzile de corp să se întindă la pământ, l-au forțat să urce într-o mașină a Secției a V-a a SBU. La scurt timp după aceea, l-au împușcat în ceafă și i-au lăsat corpul pe asfalt”.
Era Kireyev omul rușilor?
Dar de ce să omori un bancher care participase la negocierile cu rușii? Despre aceasta sursa Il Giornale nu are prea multe informații. „Din câte știm, el a fost acuzat de trădare pentru că a furnizat rușilor informații în timpul negocierilor și pentru că s-a dovedit prea înclinat spre negociere”.
Există, însă, și alte mistere în acest caz. Numele bancherului nu a fost niciodată inclus pe lista oficială a delegației ucrainene, dar chipul său apare în fotografia oficială a discuțiilor. Ziariștii italieni cred că execuția lui Kireyev este semnalul unei fracturi în cadrul serviciilor de securitate ucrainene. Din câte se pare, în serviciile secrete există acum două tabere- cei care ar dori o mai mare disponibilitate de dialog cu Moscova și cei cărora le place faptul că președintele UcraineiVolodimir Zelensky nu este dispus să renunțe.
Kireyev o victimă a războiului dintre servicii?
„Kireyev – explică o altă sursă ucraineană pentru Giornale – a fost foarte apropiat de Ivan Bakanov, omul care nu numai că asigură conducerea SBU din 2019, dar este și un prieten din copilărie al președintelui Zelensky. Din acest motiv, Kireyev s-a simțit în siguranță. Nu întâmplător primul departament al SBU îi atribuise o mașină blindată și o escortă”.
De menționat în această execuiție misterioasă este și faptul că, la începutul lunii februarie, o anchetă făcută de televiziunea ucraineană Channel 5 îl acuză pe bancher că lucrează – cu numele de cod Khoroshiy – atât pentru ministrul rus al Apărării, cât și pentru FSB, moștenitorul KGB. Potrivit radiodifuzorului, care citează și cercetările bloggerului Yaroslav Bondar, bancherul ar fi lucrat la Moscova din 2006 și ar fi oferit o mulțime de informații despre armele americane și britanice care au ajuns la Kiev după 2014. De parcă ancheta nu ar fi fost destul, bancherul a fost acuzat că a menținut legături suspecte cu frații Klyuev, o oligarhi care au fugit din țară în 2014 și ale căror prtoprietăți și venituri Kireyev a continuat să le gestioneze. O activitate periculoasă, având în vedere că Serviciile secrete britanice l-au identificat pe Andry Klyuyev drept unul dintre principalii politicieni ai Kremlinului în Ucraina. Tot pentru aceasta Denis Kireyev ar fi fost în centrul unei anchete pentru spionaj din 2020, dar această investigație a fost închisă din lipsă de probe, scrie Il Giornale.