Exclusiv! Poze inedite de la filmarea capodoperei D-ale Carnavalului de la 1958 din colecția balerinei Jeny Iancu

 

D-ale carnavalului este un film românesc de excepție din 1958, regizat de Gheorghe Naghi și Aurel Miheles, după opera lui Ion Luca Caragiale. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Grigore Vasiliu-Birlic, Alexandru Giugaru și Ion Lucian.

Jeny Iancu, născută pe 14 mai 1938 în București, provine dintr-o familie de evrei, toți victime și supraviețuitori ai Holocaustului. Tatăl ei, Sico Emanuel Iancu, se născuse la 1 martie 1899 în București, iar mama, Jeny Kunstler, pe 1 martie 1899 la Constantinopol.

Balerină la teatrul Constantin Tănase, i se spunea și Rodica.

În aceeași perioadă în care apare în film, pozează pentru numeroși artiști.

Sculptorul Gheorghe Anghel realizează o sculptură cu Balerina, pictorul Iser îi face portrete, pentru artistul fotograf Victor Stamate, zis și Vitea, și pentru Ion Hacik e model.

În filmul D-ale Carnavalului apare în trupa de circ.

În fotografia de deschidere este alături de un coleg numit Bruno.

Intriga filmului

Nae Girimea (Ion Lucian), un frizer dintr-o mahala bucureșteană a sfârșitului de secol XIX, își găsește o nouă amantă în persoana Didinei (Vasilica Tastaman).

Acest fapt va stârni gelozia nebunească a amantei sale „de suflet”, Mița Baston (Jeana Gorea), precum si a violentului Pampon (Alexandru Giugaru), amantul oficial al Didinei.

În acest vârtej al căutarii și pedepsirii îndraznețului frizer, care se petrece în timpul unui carnaval, intră și Crăcănel (Grigore Vasiliu-Birlic), întreținătorul oficial al Miței.

În ecranizarea piesei lui I.L. Caragiale au fost preluate și elemente din piesa „Conu Leonida fașă cu reacțiunea” de același autor.

„Ecranizarea farsei a fost un act de curaj. Filmul păstrează dinamica precipitată și încărcată de neprevăzut a piesei”, scria, în 1958, Dumitru Solomon în „Gazeta literară”, potrivit cinemagia.ro.