Evenimentul Istoric > Articole online > Exclusiv! Poze inedite de la filmarea capodoperei D-ale Carnavalului de la 1958 din colecția balerinei Jeny Iancu
Articole online

Exclusiv! Poze inedite de la filmarea capodoperei D-ale Carnavalului de la 1958 din colecția balerinei Jeny Iancu

Jeny Iancu, născută pe 14 mai 1938 în București, provine dintr-o familie de evrei, toți victime și supraviețuitori ai Holocaustului. Tatăl ei, Sico Emanuel Iancu, se născuse la 1 martie 1899 în București, iar mama, Jeny Kunstler, pe 1 martie 1899 la Constantinopol.

Balerină la teatrul Constantin Tănase, i se spunea și Rodica.

În aceeași perioadă în care apare în film, pozează pentru numeroși artiști.

Sculptorul Gheorghe Anghel realizează o sculptură cu Balerina, pictorul Iser îi face portrete, pentru artistul fotograf Victor Stamate, zis și Vitea, și pentru Ion Hacik e model.

În filmul D-ale Carnavalului apare în trupa de circ.

În fotografia de deschidere este alături de un coleg numit Bruno.

Intriga filmului

Nae Girimea (Ion Lucian), un frizer dintr-o mahala bucureșteană a sfârșitului de secol XIX, își găsește o nouă amantă în persoana Didinei (Vasilica Tastaman).

Acest fapt va stârni gelozia nebunească a amantei sale „de suflet”, Mița Baston (Jeana Gorea), precum si a violentului Pampon (Alexandru Giugaru), amantul oficial al Didinei.

În acest vârtej al căutarii și pedepsirii îndraznețului frizer, care se petrece în timpul unui carnaval, intră și Crăcănel (Grigore Vasiliu-Birlic), întreținătorul oficial al Miței.

În ecranizarea piesei lui I.L. Caragiale au fost preluate și elemente din piesa „Conu Leonida fașă cu reacțiunea” de același autor.

„Ecranizarea farsei a fost un act de curaj. Filmul păstrează dinamica precipitată și încărcată de neprevăzut a piesei”, scria, în 1958, Dumitru Solomon în „Gazeta literară”, potrivit cinemagia.ro.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola