Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Evadarea care a șocat o lume întreagă. Ce rol au avut obiectele de artă
Articole online

Evadarea care a șocat o lume întreagă. Ce rol au avut obiectele de artă

Câteva zile de libertate

Richard Matt și David Sweat, ambii condamnați pentru crimă, au reușit să scape printr-un tunel care a fost făcut în lunile care au precedat momentul evadării din 5 iunie. Cu toate acestea, pe 26 iunie Matt a fost împușcat și ucis, iar Sweat a fost capturat la două zile după ce a fost împușcat.

În lunile și anii care au urmat momentului evadării, rapoartele au dezvăluit modul în care cei doi criminali au reușit să folosească personalul dur din închisoare în avantajul lor. În momentul în care tunelul a fost gata, cei doi i-au făcut pe gardieni să fie ocupați pentru a se putea strecura și scăpa.

Însă nu acesta a fost singurul mod în care personalul închisorii i-a ajutat. Un paznic i-a ajutat pe cei doi aducându-le diferite unelte cu care își puteau construi drumul spre libertate, în timp ce o croitoreasă din închisoare a făcut rost de diferite instrumente electrice care au fost necesare pentru ca cei doi să poată evada.

Joyce Mitchell, croitoreasa din închisoare, a reprezentat pionul cheie în strategia de evadare a acestora, facilitându-le un ferăstrău. Cu toate că aceasta era căsătorită, a avut o relație atât cu Matt, cât și cu Sweat în perioada în care cei doi au fost prizonieri. Pentru ajutorul oferit celor doi prizonieri, a fost condamnată la șapte ani de închisoare, însă a fost eliberată mai devreme pentru comportamentul adecvat.

Picturile, salvarea deținuților

Cei doi prizonieri s-au folosit de artă pentru a reuși să scape. Picturile celor doi au fost foarte apreciate în rândul deținuților, motiv pentru care au ajuns să le vândă la prețuri mici, știind că în schimbul acestora pot avea parte de favoruri.

Cel mai important client al lor a fost gardianul Gene Palmer, care în schimbul a mai multor tablouri, a permis celor doi prizonieri să pătrundă în alte celule fără să aibă probleme cu detectorul de metale. Acest lucru le-a permis celor doi să înceapă procesul evacuării, care după luni de zile le-a făcut posibilă evacuarea prin pereții penitenciarului.

Registration

Aici iti poti reseta parola