Evenimentul Istoric > Articole online > Condamnarea la spânzurătoare, evadarea și moartea unui pistolar
Articole online

Condamnarea la spânzurătoare, evadarea și moartea unui pistolar

Nu există nici o îndoială că Billy l-a ucis într-adevăr pe șerif, însă a făcut-o în luptă, în timpul sângerosului „Război de la Lincoln County”, care a opus două puternice grupuri de fermieri și oameni de afaceri care se băteau pentru controlul districtului.

Când șeful lui Billy the Kid, fermierul John Tunstall, a fost ucis sub ochii săi în februarie 1878, pistolarul a jurat să îl răzbune.

Din nefericire, șeful celui care îl omorâse pe Tunstall era șeriful districtului Lincoln, William Brady.

Când Billy și complicii lui l-au omorât pe Brady, peste câteva luni, au fost scoși în afara legii și puși sub urmărire, în ciuda faptului că șeriful era faimos pentru corupția și fărădelegile sale.

După trei ani de urmărire și alte câteva omoruri, Billy a fost arestat de Pat Garrett la începutul lui 1881. Cândva un prieten al pistolarului, Garrett era noul șerif din Lincoln.

Billy the Kid, al doilea din stânga

În acea zi de 9 aprilie, instanța a avut nevoie de o singură zi pentru a-l condamna pe Billy the Kid pentru asasinarea șerifului Brady.

Condamnat la spânzurătoare, Billy a fost încarcerat în închisoarea din Lincoln, în timp ce Garrett se ocupa de detaliile construirii unei spânzurători solide.

Pe 28 aprilie, în timp ce șeriful era plecat din oraș, Billy a reușit să evadeze. Profitând de faptul că unul dintre paznicii săi escorta un grup de deținuți peste drum, la masă, Billy i-a cerut celuilalt paznic să îl ducă la toaletă.

În timp ce paznicul îl aducea înapoi în celulă, pistolarul a reușit cumva să își scoată un pumn din cătușe. L-a lovit pe paznic și l-a împușcat cu un pistol pe care l-a luat de la acesta.

Auzind împușcătura, celălalt paznic a alergat la închisoare, iar Billy l-a ucis și pe el cu o pușcă pe care a găsit-o în biroul lui Garrett.

Apoi Billy a zdrobit pușca de perete și i-a strigat mortului: „Acum nu o să mă mai urmărești cu pușca asta!”

După ce i-a ucis pe paznici, pistolarul nu a părut grăbit să fugă. S-a înarmat cu două pistoale și, potrivit unui martor, „a dansat în balcon, a râs și a strigat ca și cum nu ar fi avut nici o grijă”.

Se pare că oamenii din Lincoln erau fie prea speriați, fie îl admirau prea mult pe Billy, pentru a acționa.

Abia după o oră, Billy a fugit.

Nu a putut ajunge prea departe. La întoarcerea sa în Lincoln, Garrett a format repede o poteră și a pornit pe urmele fugarului.

Pe 14 iulie 1881, Garrett l-a surprins pe Billy într-o cameră întunecoasă, în apropiere de Lincoln, împușcându-l mortal.

Billy the Kid avea doar 21 de ani și mult mai multe crime la activ.

Registration

Aici iti poti reseta parola