Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ermanarich, regele ostrogoților – longevitate, glorie și decădere
Articole online

Ermanarich, regele ostrogoților – longevitate, glorie și decădere

carpi

Ermanarich, regele ostrogoților – longevitate, glorie și decădere

Ermanarich a trăit până la o vârstă deosebit de înaintată pentru timpurile antice. Se apreciază că în momentul invaziei hunilor, regele ostrogot Ermanarich a decedat sau s-a sinucis la vârsta de 110 ani.

Numele de Ermanarich este acceptat unanim că este de proveniență germanică și ar însemna Regele Hermann ( Hermannarich – Hermann + rich care în limbile germanice înseamnă rege.). Pe durata întinsei sale domnii regatul ostrogotic cunoaște o epocă de aur, ostrogoții făcând importante progrese pe calea civilizării lor și a recunoașterii în lumea veche antică euro-asiatică. Încă din secolul III e.n. și în special în timpul lui Ermanarich se apreciază că ostrogoții aveau un grad important de alfabetizare, dar săpăturile arheologice actuale nu pot oferi o imagine completă a tradiției și obiceiurilor acestora.

Gloria lui Ermanarich se întinde pe durata multor decenii timp în care Imperiul Ostrogotic a eclipsat toate neamurile vecine și a devenit cunoscut romanilor. Finalul domniei sale a fost unul tragic însă și a marcat o decădere a puterii ostrogotice și necesitatea deplasării acestora, forțați de puterea hunică, către centrul și sud-estul european. Este posibil că domnia îndelungată a lui Ermanarich să fi creat condițiile unor nemulțumiri interne sub impulsul dorinței de putere în ciuda realizărilor și evoluțiilor pozitive fără precedent în lumea ostrogotică. Sursele insistă asupra unui conflict și a unei răfuieli prin care onoarea lui Ermanarich ar fi trebuit restabilită în urma trădării uneia dintre soții și în pragul confruntării cu alanii și hunii, Ermanarich a fost trădat chiar de cei doi frați ai săi care nu i-au oferit ajutorul cuvenit.

Istoricul Ammianus Marcelinus apreciază că stăpânirea lui Ermanarich la apogeul său era deosebit de prosper și de extins. El mai menționează că Ermanarich a fost un rege războinic care s-a sinucis în cele din urmă, în jurul anilor 375-376 e.n., la o vârstă foarte înaintată din cauza faptului că nu a reușit să facă față invaziei hunice. Presiunea hunică exercitată ulterior asupra Europei a făcut ca vizigoții și ostrogoții să fie acceptați ca federații și coloni ai Imperiului Roman și ulteriror aceștia au fondat regate în Italia și Spania de azi. Legenda lui Ermanarich a rămas însă peste secole ca o expresie a măreției și prosperității ostrogotice în estul Europei.

Registration

Aici iti poti reseta parola