Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Epava navei USS Albacore (SS-218), dispărută de mult timp, descoperită în largul coastelor Japoniei
Articole online

Epava navei USS Albacore (SS-218), dispărută de mult timp, descoperită în largul coastelor Japoniei

USS Albacore (SS-218)

Epava navei USS Albacore (SS-218), dispărută de mult timp, descoperită în largul coastelor Japoniei

Soarta navei USS Albacore a fost învăluită în incertitudine încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ultima dată, armata americană a auzit de ea la 28 octombrie 1944, când s-a oprit la Midway pentru a se realimenta înainte de a 11-a sa patrulă de război.

Istoricii militari și Marina americană au presupus mult timp că a lovit o mină în largul coastelor din nordul Hokkaido la 7 noiembrie 1944, ceea ce a dus la pierderea atât a navei, cât și a echipajului de 85 de oameni. Potrivit documentelor japoneze, ultimele momente ale submarinului ar fi fost văzute de echipajul unei nave de patrulare japoneze, care a asistat la o explozie sub apă, urmată de petrol și de o mare cantitate de provizii care au ieșit la suprafață.

Având în vedere acest lucru și lipsa de contact din octombrie 1944, Albacore a fost radiat din Registrul navelor navale la 30 martie 1945.

Locația USS Albacore a fost confirmată de Dr. Tamaki Ura de la Universitatea din Tokyo și de echipa sa. Folosind înregistrări de la Centrul Japonez pentru Înregistrări Istorice Asiatice (JACAR) și date colectate de un vehicul operat de la distanță, aceștia au reușit să confirme că nava era submarinul pierdut.

În ciuda vizibilității reduse și a curenților puternici, echipa lui Ura a identificat epava căutând numărul de modificări care au fost făcute înainte de ultima sa patrulare în Pacific. Printre acestea se numără un rând de găuri de aerisire în partea superioară a suprastructurii, o antenă radar SJ și un catarg și lipsa plăcilor de oțel de-a lungul marginii superioare a corpului navei.

„Ca loc de odihnă finală pentru marinarii care și-au dat viața în apărarea națiunii noastre, îi mulțumim sincer și îi felicităm pe Dr. Ura și echipa sa pentru eforturile lor de a localiza epava Albacore”, a declarat directorul Comandamentului pentru patrimoniu și istorie navală și contraamiralul în retragere al Marinei SUA Samuel J. Cox. „Prin munca lor asiduă și colaborarea continuă am putut confirma identitatea lui Albacore, după ce a fost pierdut pe mare timp de peste 70 de ani”.

USS Albacore a fost un submarin din clasa Gato care a servit în Teatrul Pacificului pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial

În timpul celor doi ani și jumătate de serviciu, a fost creditat cu scufundarea a 13 nave japoneze, dintre care 10 sunt confirmate, și cu avarierea altor cinci. Din totalul confirmat, șase dintre nave erau nave inamice combatante, ceea ce îl face unul dintre cele mai de succes submarine de luptă din întregul conflict.

Albacore deține, de asemenea, recordul pentru scufundarea celui mai mare tonaj de nave de război al unui submarin american. Printre navele pe care le-a scufundat se numără portavionul Taihō, de 31.000 de tone, cel mai nou și cel mai mare portavion din flota Marinei Imperiale Japoneze de atunci. Submarinul l-a torpilat în timpul Bătăliei din Marea Filipinelor.

Pe parcursul vieții sale de serviciu, Albacore a efectuat 11 patrule de război. A primit patru distincții prezidențiale de unitate și nouă stele de luptă.

În conformitate cu legislația Statelor Unite, ceea ce a mai rămas din USS Albacore este protejat sub jurisdicția Comandamentului pentru patrimoniu și istorie navală. Deși acest lucru împiedică desfășurarea oricăror activități intruzive neautorizate, deoarece epava reprezintă locul de odihnă final al celor care au pierit atunci când s-a scufundat, este permisă documentarea prin teledetecție.

Registration

Aici iti poti reseta parola