Banii negri ai elitelor
„Suisse Secrets” – cum este numită scurgerea de informații – a fost coordonată de Organizated Crime and Corruption Reporting Project, aceeași organizație care a condus „The Pandora Papers” și „Pegasus Project”, două scurgeri majore care implică subiecte de la corupția oficială la supravegherea ilegală prinsoftware. La fel ca scurgerile „Pandora” și „Panama Papers”, înregistrările expuse în „Suisse Secrets” sunt în mare parte date financiare, cum ar fi informații despre contul bancar, precum și dovezi ale semnalelor roșii interne care au fost ridicate în mod obișnuit – și ignorate în mod obișnuit.
Statisticile de la scurgere sunt uluitoare: 18.000 conturi, 100 de miliarde de dolari în active agregate, unele dintre conturile datează din anii 1940, dar chiar cele mai recente detalii datează de la mijlocul anilor 2010, permițând echipei de relații publice a Credit Suisse să insiste că majoritatea conturilor expuse în scurgere au fost deja închise.
Clienții identificați în scurgere au inclus lideri ușor de identificat precum regele Iordaniei Abdullah al II-lea, precum și șeful serviciilor secrete pakistaneze, generalul Akhtar Abdur Rahman Khan.
Înainte de a detalia concluziile raportului, este de remarcat faptul că o purtătoare de cuvânt a Credit Suisse a spus că banca „respinge cu fermitate” caracterizarea din articole a „practicilor de afaceri” ale băncii.
Candice Sun, un purtător de cuvânt al băncii, a declarat într-o declarație că „Credit Suisse respinge cu fermitate acuzațiile și concluziile despre presupusele practici de afaceri ale băncii”. Ea a spus că multe dintre conturile din scurgere datează cu zeci de ani de la „o perioadă în care legile, practicile și așteptările instituțiilor financiare erau foarte diferite de cele în care sunt acum”.
Credit Suisse respinge acuzațiile
Candice Sun a spus că, deși Credit Suisse nu poate comenta despre anumiți clienți,dar multe dintre conturile identificate în baza de date scursă au fost deja închise. „Dintre conturile active rămase, suntem siguri că au fost făcute diligențele adecvate, revizuiri și alte măsuri legate de control, inclusiv închiderea contului în așteptare”, a spus ea.
Purtătoarea de cuvânt a adăugat că scurgerea pare să facă parte din „un efort concertat de discreditare a băncii și a pieței financiare elvețiane, care a suferit schimbări semnificative în ultimii câțiva ani”.
Legile privind secretul bancar din Elveția au făcut-o de mult timp un refugiu pentru ascunderea câștigurilor obținute ilegal. În 2014, totuși, autoritățile americane au început să reprime clienții americani ai băncilor elvețiene și, în cele din urmă,Credit Suisse a încheiat un acord prin care a plătit miliarde de restituire. Dar DoJ și Comitetul de finanțe al Senatului investighează dacă americanii continuă să dețină active neînregistrate la bancă. Între timp, recent a fost judecat pentru că a ajutat o vedetă bulgară de lupte/traficant de cocaină la spălarea milioanelor, scrie zerohedge.com.