Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Elveția blochează transferul de tunuri antiaeriene din Spania în Ucraina
Articole online

Elveția blochează transferul de tunuri antiaeriene din Spania în Ucraina

arme

Elveția blochează transferul de tunuri antiaeriene din Spania în Ucraina

Într-o declarație transmisă EFE, Ministerul Federal al Economiei, însărcinat cu procesarea acestei cereri care a vizat tunurile de 35 mm, a confirmat respingerea, întrucât legea elvețiană nu permite reexportul produselor lor de armament către țări aflate în război.

Cumpărătorii de arme elvețiene sunt împiedicați din punct de vedere legal să le reexporte, o restricție despre care unii reprezentanți ai marii industrii de armament a țării spun că afectează acum comerțul.

Legiuitorii sunt împărțiți în această privință.

„Vrem să fim neutri, dar facem parte din lumea occidentală”, a declarat Thierry Burkart, liderul partidului de centru-dreapta FDP, care a înaintat o moțiune guvernului pentru a permite reexporturile de arme către țări cu valori democratice similare cu cele ale Elveției.

În conformitate cu neutralitatea elvețiană, care datează din 1815 și este consacrată printr-un tratat din 1907, Elveția nu va trimite arme direct sau indirect către combatanții unui război. Ea aplică un embargo separat asupra vânzărilor de arme către Ucraina și Rusia.

Nici solicitările de arme din trecut nu au avut mai mult succes

Elveția a respins anterior cereri similare de reexport către Danemarca și Germania, care anul trecut au solicitat și transferul de arme elvețiene în Ucraina pentru a o ajuta în răspunsul la invazia rusă.

Mai exact, Elveția a respins două cereri germane de reexportare a muniției elvețiene în Ucraina pentru tancurile de luptă Ghepard și o cerere daneză de a furniza aproximativ douăzeci de tancuri de luptă Piranha III.

Legea materialului de război elvețian interzice comerțul cu arme produse în țara central-europeană către țări implicate într-un conflict armat internațional, astfel încât fiecare achiziție include o clauză care obligă țara cumpărătoare să solicite permisiunea Elveției în cazul unei încercări de reexport.

Refuzul elvețian de a colabora pentru transportul de arme defensive către Ucraina a deschis o dezbatere în țară, iar ministerul însuși a reamintit în declarația sa că Parlamentul național analizează posibile „ajustări” în politica sa de reexport de arme, deși a subliniat că, în calitate de parte a Guvernului, rămâne la marginea dezbaterii menționate.

În ciuda politicii sale tradiționale de neutralitate, Elveția este aliniată la sancțiunile economice și financiare ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, motiv pentru care se înscrie pe lista țărilor considerate „ostile” de Moscova încă de la începutul războiului.

Registration

Aici iti poti reseta parola