Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > El este al 14-lea Ocean de Înțelepciune care a renunțat la puterea lumească și împlinește 85 de ani
Articole online

El este al 14-lea Ocean de Înțelepciune care a renunțat la puterea lumească și împlinește 85 de ani

S-a născut, la 6 iulie 1935, în familia unor agricultori din satul Taktser, în nord-estul regiunii care acum face parte din Republica Populară Chineză.

În timpul călătoriilor peste hotare, Dalai Lama şi-a exprimat dorinţa puternică pentru o mai bună înţelegere şi respect între credinţele diferite ale lumii.

„Necesitatea unor relaţii simple de la om la om devine din în ce mai urgentă… Astăzi, lumea este mai mică şi mai interdependentă. Problemele unei naţiuni nu mai pot fi rezolvate în totalitate de către ea singură.

Astfel, fără un simţ al responsabilităţii universale, supravieţuirea noastră este ameninţată. În mod esenţial, responsabilitatea universală înseamnă sensibilitate pentru suferinţa altor popoare, aşa cum simţim şi pentru al nostru.

Înseamnă conştientizarea că, până şi duşmanul nostru este motivat pe deplin de cursa către fericire.

Trebuie să recunoaştem că toate fiinţele vor acelaşi lucru ca şi noi. Aceasta este calea să obţinem o înţelegere adevărată, neîngrădită de consideraţii artificiale”, spunea Dalai Lama.

A renunțat la puterea politică

În martie 2011, Dalai Lama a trimis o scrisoare parlamentului tibetan în exil solicitând să transfere puterea politică.

Potrivit Cartei Tibetanilor în exil, Dalai Lama era considerat şeful statului. Anunţul istoric avea să aducă un final pentru autoritatea duală – spirituală şi politică – a lui Dalai Lama şi o revenire la tradiţia anterioară, a primilor patru Dalai Lama, care au fost doar lideri spirituali ai Tibetului.

La 29 mai 2011, Dalai Lama a semnat legea transferului puterii temporale către un lider ales în mod democratic, decizie care a pus capăt unei tradiţii de 368 de ani.

La 24 septembrie 2011, s-au trasat reguli clare pentru recunoaşterea următorului Dalai Lama.

„Am crezut întotdeauna că este mult mai bine să ai o varietate de religii, o varietate de filosofii, decât o singură religie sau filosofie. Acest lucru este necesar din cauza diferitelor dispoziţii mentale ale fiecărei fiinţe umane. Fiecare religie are anumite idei şi tehnici unice, iar învăţarea lor nu poate decât să îmbogăţească propria credinţă”, consideră Dalai Lama.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola