Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > El este al 14-lea Ocean de Înțelepciune care a renunțat la puterea lumească și împlinește 85 de ani
Articole online

El este al 14-lea Ocean de Înțelepciune care a renunțat la puterea lumească și împlinește 85 de ani

În 1954, a mers la Peking să discute cu Mao Tse-Tung şi alţi lideri chinezi. În 1956, în timp ce vizita India pentru a lua parte la a 2500-a sărbătoare Buddha Jayanti – „aniversarea lui Buddha”, a participat la o serie de întâlniri cu premierul Indiei, Jawaharlal Nehru, şi cu cel al Chinei, Zhou Enlai, pe tema deteriorării situaţiei din Tibet.

Citește și Tragica poveste de amor de la Cooperativa „Focul Roșu” din timpul lui Mao

Exilul

După răscoala nereuşită a populaţiei tibetane, Dalai Lama a părăsit Lhasa, capitala Tibetului, iar în 1959, a fost forţat să se exileze în India, după ocuparea militară a Tibetului, ce avea să devină Regiunea Autonomă Tibet.

Din 1960, a locuit în oraşul indian Dharamsala, supranumit şi „micul Lhasa”, scaunul guvernului tibetan în exil.

Din exil, Administraţia Centrală Tibetană condusă de Dalai Lama a făcut apel la Organizaţia Naţiunilor Unite în problema Tibetului, Adunarea Generală a ONU adoptând trei rezoluţii pe această temă în 1959, 1961 şi 1965, aminteşte www.dalailama.com.

Premiul Nobel

În 1989, Dalai Lama a primit Premiul Nobel pentru Pace, în semn de recunoaştere şi apreciere pentru propunerile sale constructive în soluţionarea conflictelor internaţionale, a problemelor legate de drepturile omului şi de protecţia mediului înconjurător.

Comitetul Nobel Norvegian a evidenţiat că „Dalai Lama, în efortul său de eliberare a Tibetului, s-a opus în mod consecvent folosirii violenţei”. „În schimb, a militat pentru soluţii paşnice bazate pe toleranţă şi respect reciproc, astfel încât să fie păstrată moştenirea istorică şi culturală a poporului său”, anunţa comunicatul de presă publicat de Comitetul Nobel.

În iunie 1992, a avut loc un dialog între Dalai Lama şi guvernul de la Beijing.

Un an mai târziu, Beijingul a permis ca prima delegaţie oficială a lui Dalai Lama să viziteze capitala chineză. Spre deosebire de predecesorii săi, s-a întâlnit şi cu mulţi oficiali vestici şi a vizitat peste 67 de ţări de pe şase continente.

Cu Papa

De asemenea, s-a întâlnit cu papa Paul al VI-lea, la Vatican, în 1973, şi cu papa Ioan Paul al II-lea în 1980, 1982 şi 1988.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola