Evenimentul Istoric > Articole online > Tragicul sfârșit al poveștii de amor de la Cooperativa Agricolă „Focul Roșu” din timpul Revoluției Culturale a lui Mao
Articole online

Tragicul sfârșit al poveștii de amor de la Cooperativa Agricolă „Focul Roșu” din timpul Revoluției Culturale a lui Mao

„Învață să ai o minte pură!”, erau puși oamenii să repete. În 1974, o școlăriță de 17 ani pe nume Anchee Min a fost urcată într-un camion și trimisă la muncă la Cooperativa Agricolă „Focul Roșu”.

Era emoționată pentru că avea marea onoare de a fi aleasă pentru o asemenea misiune.

Răzvrătita Shao Ching

Acolo s-a împrietenit cu Shao Ching, de aceeași vârstă, o adolescentă superbă, dar răzvrătită.

Shao își modificase uniforma, astfel încât să i se vadă talia subțire, picioarele lungi și sânii plini. Pe căldură nu purta sutien. Cozile și le lega cu sfoară colorată și nu cu obligatoriul cauciuc maro.

Fetele de la Cooperativa Agricolă „Focul Roșu” trebuiau să se inspire din eroinele operelor revoluționare, modele de virtute ce nu avuseseră vreodată relații cu bărbații.

Căutarea de noapte

Într-o noapte, Anchee Min și colegele sale dintr-un program de pregătire militară au fost adunate pentru „o căutare nocturnă de urgență”. Fetele au primit pistoale încărcate și au fost duse printre trestii pe un câmp cu grâu, tăcute și atente. Li s-a ordonat să ia poziția culcat și să se târască prin bezna nopții.

Dintr-o data Anchee auzi murmurul a două voci, una de bărbat și una de femeie.

„Am auzit un țipăt încet, înăbușit. Apoi am înțepenit, șocată: era vocea lui Shao Ching”, spunea ea mulți ani mai târziu.

Brigada a aprins deodată 30 de lanterne luminând fesele lui Shao și chipul unui tânăr slăbuț, cu ochelari, genul studios.

Condamnarea la moarte

Shao a fost ridicată imediat, iar tânărul studios luat la bătaie. „Făceți-l să priceapă că, în ziua de azi, bărbații desfrânați nu mai pot profita de femei”, l-a auzit Anchee spunând pe Yan, conducătorul lor.

Tânărul studios nu dădea niciun semn de vinovăție în timp ce era biciuit.

Patru zile mai târziu, în sala de mese, s-a ținut procesul public. Shao suferise o „intensă spălare pe creier” și a depus mărturie că a fost violată.

„M-a violat” ,a spus, iar iubitul ei a fost executat imediat.

Cocheta Shao a renunțat să se mai spele. După câteva luni, colegele au început să se plângă cu puțea.

Admisă „post-mortem”

A fost trimisă la un spital în Shanghai și tratată de depresie. S-a întors grasă și cu privirea rătăcită din cauza medicamentelor. Mai târziu a fost găsită moartă, înecată la malul lacului acoperit de trestii.

În cadrul ceremoniei funerare, Shao a fost cinstită ca o „tovarășă remarcabilă” și admisă „post-mortem” în Uniunea Tineretului Comunist. Bunica sa a primit niște bani drept compensație.

Dacă nu-și acuza iubitul de viol ar fi fost și ea executată.

 

Sursa: Elizabeth Abbott, Istoria celibatului

 

Registration

Aici iti poti reseta parola