Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Egiptenii antici au încercat să vindece cancerul. Herodot: „Fiecare medic vindecă o singură boală și nu mai multe”
Articole online

Egiptenii antici au încercat să vindece cancerul. Herodot: „Fiecare medic vindecă o singură boală și nu mai multe”

medicină, Egipt

Egiptul Antic este probabil cel mai bine cunoscut pentru piramidele, mumiile și hieroglifele sale. Dar egiptenii antici ar fi putut avea cea mai durabilă influență asupra umanității. De la chirurgie și stomatologie, egiptenii antici au făcut numeroase progrese medicale pe parcursul civilizației lor de aproximativ 3.000 de ani. Ei au făcut chiar și încercări rudimentare de a vindeca cancerul.

Egiptenii au luat medicina în serios, numind-o „arta necesară”

Datorită mai multor papirusuri medicale care au supraviețuit – precum și a sculpturilor din temple și morminte și a examinării științifice a rămășițelor umane – cercetătorii au reușit să afle multe despre practicile medicale din Egiptul antic. 

De fapt, prima mențiune a medicilor în istoria înregistrată provine din Vechiul Regat al Egiptului, epoca în care au fost construite Marile Piramide de la Giza. În jurul secolului al 25-lea î.Hr., se pare că un medic l-a vindecat pe faraon de o afecțiune a nărilor sale. Chiar mai devreme, Imhotep, născut în popor, care a fost și arhitect, preot și consilier politic, a dobândit un renume atât de mare ca medic, încât a fost divinizat ca zeu al medicinei.

În cele din urmă, medicii egipteni au dobândit o asemenea reputație de competență încât se presupune că liderii din Persia și din alte părți îi căutau. În Odiseea, poetul grec Homer a scris că egiptenii „sunt mai pricepuți în medicină decât orice altă specie umană”.

medicină, Egipt

Au înființat centre de învățământ medical și atât bărbații, cât și femeile puteau fi medici

La fel ca în zilele noastre, unii medici egipteni antici au servit ca specialiști. „Fiecare medic vindecă o singură boală și nu mai multe”, scria istoricul grec Herodot. „Toată țara este plină de medici, unii pentru ochi, alții pentru dinți, alții pentru ceea ce ține de pântece și alții pentru bolile ascunse”. 

Chiar și cei mai vulnerabili membri ai societății, nu doar cei bogați și puternici, primeau un anumit nivel de îngrijire. „Egiptenii erau foarte atenți cu oamenii cu malformații și dizabilități. Nu îi tratau ca pe niște proscriși”, spune Rosalie David, profesor de egiptologie la Universitatea Manchester din Anglia și coautor al cărții Medicine and Healing Practices in Ancient Egypt. „Aceasta este o altă mare diferență între Egipt și restul lumii înconjurătoare”.

Papirusurile medicale și diverse gravuri înfățișează medici egipteni antici operând pacienți, folosind bisturie, forceps, foarfece și alte instrumente care sunt folosite și astăzi. Există dovezi că egiptenii efectuau operații și amputații.

Pe atunci (și într-o oarecare măsură și astăzi), cancerul era incurabil. Egiptenii înșiși recunoșteau acest lucru, așa-numitul Papirus Edwin Smith descriind un caz de cancer la sân pentru care nu exista tratament. Gravitatea bolii, cu toate acestea, nu i-a împiedicat să încerce să găsească un leac, potrivit unui studiu publicat la 29 mai 2024 în revista Frontiers in Medicine.

medicină, egiptenii

Autorul și echipa sa au examinat un craniu vechi de peste 4 000 de ani din Vechiul Regat al Egiptului

Craniul, aparținând unui bărbat în vârstă de 30 de ani, prezenta semne de cancer nazofaringian (un tip de cancer al capului și gâtului), despre care cercetătorii știau deja. Dar au fost șocați să descopere urme de tăieturi, făcute probabil cu un instrument metalic, în jurul a trei dintre numeroasele tumori secundare ale craniului.

Camarós crede că aceasta trebuie să fi fost cea mai veche încercare cunoscută de a trata cancerul sau poate o autopsie postmortem pentru a înțelege mai bine boala. Oricum ar fi, spune Camarós, „nu poate fi altceva decât o intervenție chirurgicală cu un scop medical”, pe care o numește „o piatră de hotar în istoria medicinei”.

El adaugă că, deși tindem să ne gândim la cancer ca la o boală modernă, de fapt, ea precede cu mult existența umană. „A fost cu noi încă de la început”, spune Camarós.

Camarós și echipa sa au examinat și un al doilea craniu, al unei femei în vârstă de peste 50 de ani care a trăit în perioada târzie a Egiptului antic, în urmă cu aproximativ 2.370-2.690 de ani. Această femeie a avut, de asemenea, cancer și probabil a murit din această cauză, spune Camarós. Dar ea suferise anterior fracturi craniene, posibil rezultatul unui atac violent, pe care medicii egipteni par să le fi tratat cu succes, potrivit studiului.

Registration

Aici iti poti reseta parola