În orașul pustiu Vechiul Dongola, situat de-a lungul râului Nil, o echipă de arheologi polonezi a descoperit rămășițele a ceea ce pare a fi o mare catedrală medievală.
Ei cred că este cea mai mare biserică descoperită vreodată în regiune. Arheologii „nu se așteptau să găsească o biserică, ci mai degrabă o piață a orașului care ar fi putut fi folosită pentru rugăciuni comune”, a explicat Arthur Obluski, care a condus săpăturile pentru Centrul Polonez de Arheologie Mediteraneană (PCMA) de la Universitatea din Varșovia.
Folosind tehnici de teledetecție, au dat peste ruinele unei catedrale. Arheologii au rămas uimiți când au găsit rămășițele unei structuri la fel de înaltă ca o clădire de apartamente cu trei etaje.
„Dacă estimările noastre vor fi confirmate, este cea mai mare biserică descoperită până acum în Nubia”, a precizat Obluski într-un comunicat. Regiunea Nubia se întindea odinioară în zone aflate acum în Sudan și în Egipt.
Apostolii
Pe pereții structurii, arheologii au descoperit și picturi murale care par să dateze din secolul al X-lea sau începutul secolului al XI-lea.
Imaginile par să înfățișeze două rânduri de figuri, despre care arheologii suspectează că sunt apostoli. Odată, portretele lor aveau probabil înălțimea de 10 picioare.
În plus, arheologii au dat peste rămășițele unui mormânt mare, despre care cred că este al unui arhiepiscop puternic.
Vechiul Dongola, la apogeu, a fost o cetate a creștinismului în Africa. Deși orașul este pustiu astăzi, odată a prosperat, fiind capitala regatului Makuria, mare cât Franța și Spania la un loc.
Vechiul Dongola rivaliza cu dimensiunea Parisului medieval și avea biserici, mănăstiri, un palat, ateliere de olărit, cimitire și case elegante.
Ca sediu al puterii într-o regiune dezvoltată, descoperirea unei catedrale în Vechiul Dongola „nu e surprinzătoare!, potrivit lui Salim Faraji, un cercetător al Nubiei medievale de la Universitatea de Stat din California, Dominguez Hills.
„Vechiul Dongola a fost sediul unui puternic regat creștin din Nubia medievală care avea relații cu Egiptul musulman, Bizanțul și Sfântul Imperiu Roman”, a explicat Faraji.
„Descoperirea arheologică confirmă rolul foarte important al Regatului Makuria și al centrului său imperial și bisericesc Vechiul Dongola”.
Dar, deși puternic la vremea sa, Vechiul Dongola a dispărut de mult în analele istoriei.
Regatul Makuria, spune Obluski, era „un regat de basm”, dar acum este „uitat”.