Industria germană moare fără gazul rusesc
CEO-ul multinaționalei germane BASF SE avertizează că reducerea sau întreruperea importurilor de energie din Rusia ar pune în pericol existența companiilor energetice mici și mijlocii și, probabil, ar duce Germania în cea mai mare parte a sa într-o „criză economică catastrofală” comparabilă cu cea de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Directorul general al companiei, Martin Brudermuller, a făcut înfricoșătoarea analiză a situației într-un interviu acordat ziarului Frankfurter Allgemeine,, oferind un „avertisment timpuriu” industriilor și populației cu privire la posibile penurie de gaze naturale.
Iar profeția sa pare cât se poate de realistă, pentru că Rusia pune chiar de astăzi în aplicare recenta hotărâre a lui Putin că „țările neprietenoase” trebuie să deconteze plățile pentru energie în ruble.
Potrivit Bloomberg,Brudermuller e de părere că, deși „Germania ar putea deveni independentă de gazul rusesc în patru până la cinci ani”, pentru moment „importurile de GNL nu pot crește suficient de rapid pentru a înlocui toate fluxurile de gaz rusești pe termen scurt”.
Mai mult, Brudermuller e de părere că „Nu este suficient să reducem cu toții încălzirea cu 2 grade acum”, având în vedere că „Rusia acoperă 55 la sută din consumul german de gaze naturale”. El a subliniat că, dacă gazul rusesc ar dispărea peste noapte, „multe lucruri s-ar prăbuși aici” – în condițiile în care „am avea niveluri ridicate de șomaj, iar multe companii ar da faliment. Acest lucru ar duce la pagube ireversibile”.
„Pentru a spune clar: acest lucru ar putea aduce economia germană în cea mai gravă criză de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și ar putea distruge prosperitatea noastră. Pentru multe companii mici și mijlocii, în special, ar putea însemna sfârșitul. Nu putem riscă asta!”
S-ar pierde milioane de locuri de muncă
Avertismentul îngrozitor despre dezastrul care urmează dacă furnizarea de gaz rusesc se oprește a venit ca răspuns la întrebarea dacă este deloc posibil să fie abandonate sursele rusești de energie.
„O oprire a livrării pentru o perioadă scurtă de timp ar deschide probabil ochii multora – din ambele părți. Ar clarifica amploarea consecințelor. Dar dacă nu vom mai primi gaz rusesc pentru o lungă perioadă de timp, atunci avem într-adevăr o problemă aici, în Germania. La BASF, ar trebui să reducem sau să oprim complet producția la cel mai mare site din Ludwigshafen, dacă aprovizionarea ar scădea semnificativ și permanent sub 50% din necesarul nostru maxim de gaze naturale. Ministrul Habeck a activat deja începutul nivelul de avertizare al planului de urgență la gaz.”
Surse separate estimează că numai la Ludwigshafen acest scenariu ar duce imediat la concedierea a aproximativ 40.000 de angajați sau, cel puțin, la un program scurt de lucru.
El a avertizat în continuare în interviu că mulți germani subestimează consecințele închiderii robinetelor.
„Mulți au concepții greșite. Observ că în multe dintre conversațiile pe care le am. Oamenii nu fac deseori nicio legătură între un boicot și propriul loc de muncă. „
El a explicat că prețurile mai mari au deja un impact uriaș asupra aprovizionării cu alimente și că BASF a fost nevoită să reducă producția de amoniac pentru producția de îngrășăminte.
Brudermuller a numit asta „o catastrofă și o vom simți și mai clar anul viitor decât acesta. Pentru că majoritatea îngrășămintelor de care au nevoie fermierii anul acesta au fost deja cumpărate. În 2023 va fi o lipsă, iar apoi țările sărace, de exemplu cele din Africa, nu își vor mai putea permite să cumpere alimente de bază. Există risc de foamete”, scrie zerohedge.com.