Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Echipa lui Biden se teme de urmările unei contraofensive ucrainene eșuate: „Ar putea duce la o negociere cu Moscova!”
Articole online

Echipa lui Biden se teme de urmările unei contraofensive ucrainene eșuate: „Ar putea duce la o negociere cu Moscova!”

Biden și Zelenski

Echipa lui Biden se teme de urmările unei contraofensive ucrainene eșuate: „Ar putea duce la o negociere cu Moscova!”

Administrația Biden se pregătește în liniște pentru posibilitatea ca, dacă contraofensiva de primăvară a Ucrainei nu va fi la înălțimea așteptărilor, criticii de acasă și aliații din străinătate să susțină că și America nu a fost la înălțimea așteptărilor, potrivit POLITICO.

Contraofensiva tot mai iminentă a Ucrainei va încerca să recucerească teritoriul ocupat de Rusia cel mai probabil în est și în sud, deși, din motive operaționale, niciun oficial de rang înalt de la Kiev nu a menționat toate detaliile.

În mod public, echipa președintelui Joe Biden a oferit un sprijin neclintit Ucrainei, promițând să o încarce cu arme și ajutor economic pentru „atât timp cât va fi nevoie”. Dar, dacă iminentul sezon de lupte va aduce câștiguri limitate, oficialii administrației și-au exprimat în privat teama că se vor confrunta cu un monstru cu dacă vor eșua în efortul lor de a elibera teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Una dintre părți va spune că progresele Ucrainei ar fi funcționat dacă administrația ar fi dat Kievului tot ce a cerut, și anume rachete cu rază de acțiune mai lungă, avioane de luptă și mai multă apărare aeriană. Cealaltă parte, se tem oficialii administrației, va susține că neajunsurile Ucrainei dovedesc că nu vor reuși niciodată să scoată Rusia complet de pe teritoriul său.

Cum ar putea reacționa aliații din Occident?

Acest lucru nu ia în calcul nici măcar reacția aliaților Americii, în principal din Europa, care ar putea vedea o negociere de pace între Ucraina și Rusia ca pe o opțiune mai atractivă dacă Kievul nu poate dovedi că victoria este la tot pasul.

În interiorul administrației, oficialii subliniază că fac tot posibilul pentru ca ofensiva de primăvară să aibă succes.

„Aproape că am finalizat solicitările a ceea ce [Ucraina] a spus că are nevoie pentru contraofensivă, deoarece am suplimentat numărul de arme și echipamente către Ucraina în ultimele luni”, a declarat un oficial al administrației care, la fel ca și alții, a obținut anonimatul pentru a discuta considerații interne sensibile.

Dar credința în cauza strategică este un lucru. Credința în tactici este alta – iar în spatele ușilor închise, administrația este îngrijorată de ceea ce poate realiza Ucraina.

Aceste preocupări s-au revărsat recent în aer liber în timpul unei scurgeri de informații clasificate pe rețelele de socializare. O evaluare strict secretă de la începutul lunii februarie a afirmat că Ucraina va fi „mult sub nivelul” obiectivelor sale de contraofensivă. Evaluări americane mai actuale spun că Ucraina ar putea face unele progrese în sud și est, dar nu va putea repeta succesul de anul trecut.

Ucraina a sperat să rupă podul terestru al Rusiei către Crimeea, iar oficialii americani sunt acum sceptici că acest lucru se va întâmpla, potrivit a doi oficiali ai administrației familiarizați cu evaluarea. Dar există încă speranțe la Pentagon că Ucraina va împiedica liniile de aprovizionare ale Rusiei în această zonă, chiar dacă o victorie totală asupra trupelor rusești recent fortificate se va dovedi prea dificil de realizat.

Registration

Aici iti poti reseta parola