Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Echipa din al Doilea Război Mondial care a fost antrenată pentru a elimina înaripatele „naziste”
Articole online

Echipa din al Doilea Război Mondial care a fost antrenată pentru a elimina înaripatele „naziste”

Echipa din al Doilea Război Mondial care a fost antrenată pentru a elimina înaripatele „naziste”

Căpitanul Caiger din cadrul Serviciului de Porumbei al Armatei Britanice, ținând în mână un porumbel mesager, iulie 1945

Căpitanul Caiger din cadrul Serviciului de Porumbei al Armatei Britanice, ținând în mână un porumbel mesager, iulie 1945

Șoimii au eliminat porumbeii voiajori care se întorceau din Europa cu informații vitale. Unii posesori ai porumbeilor se temeau de faptul că aceștia erau antrenați în Germania și lucrau în slujba naziștilor. Așa a luat naștere „Unitatea de Distrugere a Șoimilor”.

Echipa înarmată formată din cinci persoane a acoperit coasta de sud, condusă de un colonel irlandez în retragere și campion la tir. Aceștia cercetau vârfurile stâncilor în căutarea cuiburilor și coborau în rapel pentru a pune capcane. Păsările care nu erau prinse în capcane erau împușcate.

Ursula, un șoim pelerin dresat, se năpustește asupra unui porumbel în iunie 1945

Ursula, un șoim pelerin dresat, se năpustește asupra unui porumbel în iunie 1945

Prezent la Hay Festival, autorul Gorden Corera a povestit despre întâmplarea „singurei echipe MI5 care avea autorizarea de a ucide”. El a afirmat: „Pe coasta britanică existau șoimi sălbatici, șoimi peregrini, care omorau o parte din porumbeii care se întorceau din Europa ocupată cu mesaje. S-a pus problema ce să facem, așa că MI5 a intrat în acțiune.”

„[Sunt] cred că singura echipă MI5 care avea licență de a ucide”

În cartea sa, „Serviciul Secret al Porumbeilor”, Corera scrie că au apărut povești despre „șoimi misterioși reperați în Dorset, deținuți de personaje suspecte care aveau legături cu Germania înainte de război”.

Unitatea se deplasa cu o mașină de turism, un Packard american, atașată la o rulotă în care oamenii înnoptau în fiecare zi.

Soldați cu porumbei voiajori în 1941

Soldați cu porumbei voiajori în 1941

În același timp, existau temeri că naziștii au adus porumbei pentru a-i infiltra în Marea Britanie

În 1941, porumbei voiajori au fost observați deasupra insulelor Scilly îndreptându-se spre sud, către coasta franceză, însă nu proveneau din porumbeii locali ai armatei sau ai RAF.

În 1942, două păsări au fost găsite pe o navă britanică în largul coastei Ipswich, dintre care una purta un mesaj în limba germană. Conform lui Corera, în aceeași perioadă, o altă pasăre cu aripi marcate cu inscripția „Wehrmacht” a fost observată la bordul unei bărci cu motor în largul coastelor din Lowestoft. Directorul general al MI5 a aprobat crearea unei unități de șoimi pentru a investiga această problemă. Păsările au fost antrenate timp de cinci săptămâni la o bază din Pembrokeshire.

Corera a explicat: „O echipă de ofițeri MI5 a petrecut o vară în insulele Scilly, pe un teren de golf, cu șoimi pe brațe, încercând să prindă porumbei germani.”

„Unul stătea în cel mai înalt punct al terenului de golf, altul peste insulă, pe coastă – privind cu atenție porumbeii inamici și având șoimii pregătiți la încheietura mâinii pentru a le da drumul. Ministerul Aerului le-a furnizat câțiva porumbei pe baza cărora să se antreneze.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola