Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > După Rusia, urmează China. NATO face încă un pas spre un război mondial
Articole online

După Rusia, urmează China. NATO face încă un pas spre un război mondial

NATO, în regiunea Asia-Pacific

În urma reuniunilor miniștrilor de externe ai NATO din 7 aprilie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că implicațiile globale ale conflictului ucrainean au determinat organizația să-și intensifice angajamentul cu partenerii din Asia-Pacific pentru prima dată.

„Am văzut că China nu dorește să condamne agresiunea Rusiei. Și Beijingul s-a alăturat Moscovei pentru a pune sub semnul întrebării dreptul națiunilor de a-și alege propria cale”, a spus Stoltenberg.

„Aceasta este o provocare serioasă pentru noi toți. Și face și mai important să fim împreună pentru a ne proteja valorile.”

NATO contează pe parteneriatul cu Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Republica Coreea

NATO și partenerii săi din Asia-Pacific — Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Republica Coreea — s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre sprijinul internațional pentru Ucraina.

Stoltenberg a spus că miniștrii de externe reuniți au convenit că următorul briefing al NATO privind conceptul strategic, care urmează să fie finalizat pentru Summitul de la Madrid din iunie, trebuie să ofere un răspuns cu privire la modul în care se relaționează cu Rusia în viitor și cum, pentru prima dată, iau în considerare amenințărișle de securitate reprezentate dew influența tot mai mare a Chinei și de politicile coercitive ale acestei țări.

„NATO și partenerii noștri din Asia-Pacific au convenit acum să intensifice cooperarea noastră practică și politică în mai multe domenii, inclusiv noile tehnologii și combaterea dezinformarii”, a spus el.

„Vom lucra, de asemenea, mai strâns împreună în alte domenii, cum ar fi securitatea maritimă, schimbările climatice și reziliența. Pentru că provocările globale cer soluții globale.”

Australia anunță cooperarea NATO

Vestea angajamentului din Pacific vine în momentul în care ministrul australian de externe Marise Payne a anunțat că Australia va coopera cu NATO pentru a ajuta organizația să contracareze mai bine amenințările hibride și dezinformarea și să consolideze sprijinul Australiei pentru NATO.

Payne a declarat pe 7 aprilie că Australia va colabora cu Centrul de excelență în comunicații strategice (SCCE) NATO pentru a aprofunda cunoștințele Australiei cu privire la provocările strategice de comunicații și securitate cu care se confruntă NATO, Aliații NATO și partenerii.

„Importanța îmbunătățirii comunicațiilor strategice a fost subliniată de utilizarea dezinformarii și propagandei de către Rusia în timpul războiului său ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei”, a spus Payne.

„Vom oferi Centrului o viziune clară asupra dinamicii geostrategice din Indo-Pacific și a implicațiilor acesteia pentru NATO.”

SCCE, care se află în Riga, Letonia, este o organizație militară internațională care a fost acreditată de NATO, dar este separată de Structura de comandă a NATO. SCCE pune accent pe îmbunătățirea capacităților de comunicații strategice între statele membre ale Alianței NATO și alte state aliate.

Potrivit lui Payne, cooperarea va fi începută prin detașarea unui oficial australian la SCCE, de la care Australia va lucra apoi pentru a combate dezinformarea și alte amenințări hibride, scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola