Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > După ce-și vinde farmecele pe străzile Parisului, reușește să-l aibă la picioare. Incredibila ascensiune a lui Émilie-Louise Delabigne
Articole online

După ce-și vinde farmecele pe străzile Parisului, reușește să-l aibă la picioare. Incredibila ascensiune a lui Émilie-Louise Delabigne

Născută în 1848 la Paris, Émilie-Louise Delabigne, cunoscută sub numele de contesa Valtesse de La Bigne, era fiica unui tată alcoolic violent și a lui Émilie Delabigne, o spălătoreasă din Normandia, care practica și prostituția.

A pozat pentru Manet, Gervex și Forain, care locuiau lângă ea, pe bulevardul Malesherbes, și îi cunoștea bine pe scriitorii Octave Mirbeau, Arsène Houssaye, Pierre Louÿs, Théophile Gautier și Edmond de Goncourt.

A acumulat o mare colecție de artă, vândută în 1902 la o licitație organizată la hôtel Drouot.

Celebrul ei pat de bronz care fusese creat pe comandă în 1877 de Édouard Lièvre l-a oferit Muzeului de Arte Decorative și este și astăzi expus la Paris.

Valtesse avea mașină într-o epocă în care nu foarte multă lume își permitea, își construise o casă de vacanță, vila Les Aigles din Monte-Carlo, și, după ce și-a vândut hotelul de pe bulevardul Malesherbes, a locuit la Ville-d’Avray, unde își deschisese un fel de școală în care le instruia pe tinerele femei să devină curtezane.

Pe 29 iulie 1910, la vârsta de 62 de ani, a suferit un accident vascular-cerebral și a murit la scurt timp după aceea, fiind înmormântată la Paris.

Ea și-a scris propriul epitaf: „Trebuie să iubești puțin sau mult, urmând natura, dar repede, într-o clipă, așa cum iubești un cântec de pasăre care vorbește sufletului și pe care îl uiți cu ultima sa notă, ca unul ce iubește nuanțele purpurii ale soarelui în momentul în care acesta dispare sub orizont”.

A fost înmormântată în cimitirul din Ville-d’Avray alături de doi bărbați: comandantul Louis Marius Auriac și un „E. Luna”,  necunoscut.

Fiica ei, Julia Pâquerette, s-a căsătorit cu Paul Jules August Godard și a avut trei copii: Paul, Margot și Andrée.

Liane de Pougy a fost nașa lui Margot. La fel ca bunica ei, Andrée a vrut să facă teatru. A început să joace la New York la începutul anilor 1920, sub numele de Andrée Lafayette.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola