Evenimentul Istoric > Articole online > După 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, nemţii încă vor să ştie cum au fost spionaţi de STASI
Articole online

După 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, nemţii încă vor să ştie cum au fost spionaţi de STASI

Peste 56.000 de persoane au înaintat anul trecut solicitări de a-şi vedea dosarele de la poliţia secretă Stasi, care îi spiona pe cetăţeni în fosta Germanie de Est comunistă, relatează rbb24.de.

Conform agenţiei federale care gestionează arhiva STASI, BsTU, autorităţile au primit cu 11.200 de solicitări mai mult decât în 2018.

Aproximativ 35.500 de persoane au înaintat o solicitare pentru prima dată.

De când a fost lansat agenţia, la sfârşitul anului 1990, aproximativ 3,3 milioane de aplicaţii individuale au fost înaintate pentru a fi consultate dosarele STASI.

Alte 3,4 milioane de solicitări au fost făcute de entităţi publice sau non-publice.

 

Circa 37.000 de solicitări au fost trimise de către cercetători sau media.

Agenţia a primit în total circa 7,3 milioane de aplicaţii şi solicitări de când a fost fondată.

STASI avea o largă reţea de spionaj, cu zeci de mii de ofiţeri şi circa 170.000 de informatori care supravegheau populaţia din Germania de Est.

Cu câteva săptămâni înaintea celei de-a 30-a aniversări a căderii Zidului Berlinului, Bundestagul german a decis să transfere documentele STASI Arhivelor federale, care să le gestioneze până la jumătatea lui 2021.

Până în prezent, documentele, filmele, fotografiile şi documentele sonore au fost administrate de autoritatea federală însărcinată cu asta, BsTU.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola