La momentul arestării era profesor de psihologie al Universității din Cluj.
După mai bine de șapte luni de anchetă, marele psiholog Nicolae Mărgineanu a fost condamnat la 25 de ani de închisoare din care a făcut 16.
A trecut prin închisorile Aiud, Jilava, Pitesti, Cluj şi Gherla. A suferit de frig şi de foame, de lipsa aerului şi a apei cu care să se spele, de lipsa medicamentelor şi a îngrijirilor medicale.
Pe 27 iunie 1964, Nicolae Mărgineanu a fost eliberat din închisoarea din Aiud. Nu a mai fost niciodată reintegrat în învăţământ. Abia a obţinut un post de documentarist la Biblioteca Academiei, Filiala Cluj.
În schimb, a fost invitat să predea, ca profesor asociat, la universităţile din Kőln, Bonn şi Hamburg.
„Condiţia umană”
După numai patru ani de la ieşirea din temniţa comunistă, a publicat „Natura ştiinţei”.
Doi ani mai târziu, volumele „Psihologie şi literatură” şi „Sub semnul omeniei”, apoi „Condiţia umană”, iar în 1975, „Psihologie logică şi matematică”.
A lucrat cu frenezie, încercând să recupereze timpul care îi fusese pe nedrept furat. S-a rugat lui Dumnezeu să-i mai dea de trăit încă 16 ani, adică atâţia cât a fost închis. Și a primit exact atât.
A murit în 13 iunie 1980, la Cluj. Se născuse în 1905.
După căderea regimului comunist, la cererea familiei, procesul lui a fost rejudecat. În 26 martie 1998, Curtea Supremă de Justiţie a admis recursul în anulare şi a dispus achitarea celor condamnaţi. Însă niciunul dintre ei nu mai era în viaţă.
Sursa: Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului
Foto: Memorialul Gherla