Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Dudu Velicu despre Arsenie Boca în 1947: Este grandoman. Şarlatania nu-i este străină acestui om
Articole online

Dudu Velicu despre Arsenie Boca în 1947: Este grandoman. Şarlatania nu-i este străină acestui om

De la Dudu Velicu, secretar personal al patriarhului Miron Cristea din 1936 şi până în 1939 și director de cabinet al lui Eugen Cristescu, şeful Serviciului Special de Informaţii, din 11 februarie 1943 şi până la 23 august 1944, avem o frescă detaliată asupra evenimentelor şi faptelor care se consumau în Biserica Ortodoxă Română după al Doilea Război Mondial, un autentic letopiseţ al perioadei contemporane.

Grupul acesta de femei îl urmărea cu privirea pe Arsenie, îl „mânca din ochi”, ar spune ţăranul, se mistuia în trăirea lui, erau adepte oarbe, gata să execute orice gest sau poruncă.

Erau şi câteva maici. Una din doamne voia să dea impresia că ea este „impresara”, în timp ce o studentă, foarte scundă la statură, din anul III, de la Facultatea de Teologie, îşi aroga dreptul de a-l fi adus ea pe Arsenie la facultate.

Arsenie nu făcea câtuşi de puţin impresia unui ascet, trăitor al Evangheliei, sau un singuratec, care prin interiorizare şi trăire să ajungă la o înaltă concepţie de viaţă.

Din contră, jovial, veşnic râzând, cu mişcări iuţi, necontrolate, nestăpânite, cu mâinile când la spate, când la centură, etc.

Privirile lui aşteaptă, pare-se, o spinare încovoiată, umilinţa. Este grandoman.

În concluzie: Şarlatania nu-i este străină acestui om, care, având în vedere postura lui, felul lui de a se prezenta, conjugat cu prezenţa în juru-i a grupului de femei, aminteşte atitudini vechi, istorice, experienţe triste în Biserica rusă: blâstâ.

Acest Arsenie a fost arestat de preotul C. Burducea, pe când primul se afla în Mănăstirea Bistriţa, iar al doilea era ministru al Cultelor.

 

Sursa: Arhivele Naționale. Dudu Velicu, „Biserica Ortodoxă în anii regimului communist. Însemnări zilnice. 1948-1959”, ediție îngrijită de Alina Tudor-Pavelescu și Șerban Marin

 

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola