Dublul regicid de la Lisabona cutremură Europa!
Regele Carlos I, Diplomatul sau Martirul se confruntase cu diminuarea prestigiului Portugaliei de altă dată. Tratatele coloniale cu Marea Britanie, intrarea Portugaliei în incapacitate de plată, de două ori, în 1892 și 1900 provocaseră ample nemulțumiri sociale, precum și o creștere a activismului republican, de factură socialistă.
Deși regele a acceptat să numească un premier destul de popular, Joao Franco, să dizolve Parlamentul, crizele nu s-au diminuat. Din contră, opoziția se manifesta tot mai violent, iar activiștii republicani nu se sfiau să vorbească de răsturnarea regelui prin orice mijloace. Alfredo Costa era un publicist, editor, jurnalist, coordonator de magazin și vânzător, intrat în scoietatea secretă ”Carbonaria”. Manuel Buica, profesor de școală și fost sergent în armată era și el membru al acestei societăți.
La 28 ianuarie 1908, ”carbonarii” au decis să treacă la acțiune, atacând Palace de Necessidades și alte fortărețe ale statului monarhic, precum ”Quartel dos Loios” pentru a răsturna monarhia și a proclama republica, dar poliția prevenită, a rezistat.
Buica și Costa au reușit să scape de poliție, să se plimbe liberi prin Lisabona, punând la cale asasinarea regelui, care urma să se întoarcă în capitala țării, la 1 februarie 1908.
În data de 1 februarie 1908, familia regală (regele, regina cei doi prinți) s-au întors la Lisabona de la Vila Vicosa. Călătoria a decurs fără incidente până atunci și urma un tipic obișnuit: cu trenul până la Barreiro, traversarea râului Tagus cu un vas cu aburi, debarcarea în centrul capitalei, de unde suita pleca spre Palatul Regal din Lisabona în trăsuri deschise.
Asasinatul care a schimbat soarta țării!
După amiază, când regele s-a întors în Lisabona, cei doi au deschis focul, ucigându-l pe rege și rănindu-l grav pe prințul moștenitor Luis Filipe. Manuel Buica a tras cinci focuri de pușcă, armă pe care a ascuns-o sub redingotă, iar Alfredo Costa a sărit spre trăsură și a tras două focuri de pistol (un Browning foarte performant n.a.) în regele care deja murise sub tirul lui Manuel Buica. Prințul Manuel a fost rănit în braț. Mai târziu, a decedat și prințul moștenitor Luis Filipe.
Asasinii au fost uciși pe loc de poliție și gărzi. În vâltoarea evenimentelor a fost ucis și Joao Sabino, un cetățean nevinovat, confundat cu unul dintre complotiști. Drama dublului regicid de la Lisabona a cutremurat întreaga Europă. La tron i-a succedat Manuel, ultimul rege al Portugaliei, care a domnit până în 1910, când s-a proclamat republica. Un fapt curios este că, la 25 octombrie 1910, raportul criminalistic privind Regicidul de la Lisabona a dispărut.
Autor: Florian Olteanu